Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Delicatos dammsugare belönades som enda livsmedel med ett Guldägg, alltså reklambranschens svar på Oscar, för den rätt roliga annonsen med texten ”Garanterat fritt från fullkorn”. En annan annons i samma serie, som också är skojig, visar en kladdig kaka med ett cocktailbär och texten ”En frukt om dagen är bra för magen”. Och chokladbollarna får vi veta ”kan innehålla spår av vitaminer och mineraler”.

Det finns givetvis bra skäl till att sån här reklam belönas, förutom att den är fyndig. Hälsobudskap och larm och varningar och rekommendationer har en tendens att uppfattas som väldigt pretto och helylle och är inte så svåra att beskriva som löjliga. Det gäller inte minst om målgruppen är unga och medelålders män, en grupp som av en händelse också är storkonsumenter av transfett, krogarnas feta lunchmat, och Delicato-produkter.

En annan reklamfilm i samma genre visar hur just unga män gör uppror mot den urbana helylletristessen, sparkar av sig de foträta skorna och beväpnade med köttiga hamburgare välter ner familjebussen över ett broräcke. Budskapet är att en man äter kött och skiter i om det är onyttigt.

Strategin känns naturligtvis igen, inte minst av män. Ett avväpnade leende har som bekant en förmåga att urskulda det mesta. Och när det gäller sakfrågan har politiker som ertappas med fingrarna i syltburken sedan länge lärt sig att göra en pudel och erkänna alla sina fel och gärna några till. På samma sätt har den här reklamen helt accepterat att käket är onyttig men förlöjligar de stackars oroliga (omanliga!) själar som inte ens vågar äta en dammsugare. Det vi ser är en leende pudel. Och det tycks funka.

Det här skulle egentligen vara ett ganska insnöat resonemang om en skitsak om det inte vore för att en liknande reklam- och PR-strategi användes för att framställa Al Gore som en hopplöst tråkig bokmal i presidentmatchen mot George Bush. Det fällde honom och innebar att världen valde en annan väg i miljö- och klimatfrågan, bland annat.

Det gäller tydligen att ha skrattarna på sin sida för den som vill förändra världen.