Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

En polisutredning har inletts kring en fiskodling i Västnorge som misstänks ha slarvat med säkerheten så att odlad lax lyckats rymma ut i havet. Polisutredningen är den första i sitt slag rapporterar det norska Havsforskninginstitutet, och den blev möjlig sedan man använt DNA-teknik för att spåra förrymd lax tillbaka till källan.

Omkring en miljon
fiskar rymmer varje år från norska fiskfarmer. Långt ifrån alla fall anmäls. Men ungefär hälften av fjolårets rymningar skedde vid åtta kända tillfällen som i dessa fall orsakades av allt från handhavandefel till att utrsustning och metoder inte stod pall i blåst och isigt väder.

Forskarna är rejält oroade över vad fiskrymningarna kan leda till. Fiskodlingar växer snabbt och svarar idag för nästan hälften av den fisk som konsumeras. När fisken från odlingarna slipper lös och blandar sig med havets naturliga invånare påverkas ekosystemet på en mängd sätt. Den odlade fisken kan till exempel vara större på grund av förädling och genteknik, den kan ha utvecklat resistens genom vacciner och antiobiotika och när djuren från olika miljöer mixas kan man få nya oönskade varianter. Den 2-4 juli diskuteras frågan vid ett symposium i Bergen, inom ramen för projeketet Genimpact som har stöd av EU-kommissionen.

Fler bloggar