Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Påsken närmar sig med stormsteg och det är hög tid att fundera över varför äggulan är så gul. Svaret visar sig vara kinesiska balkongblommor, närmare bestämt gul tagetes, och paprikapulver.

Förr i tiden gick hönsen och pickade i sig gräs och fick den vägen i sig färgglada karotenoider. Därför var gulan ofta betydligt blekare framåt vårkanten. Den där säsongsvariationen hanterade producenterna tämligen tidigt med grönmjöl som blandades i fodret. Det var ett slags finmald klöverblandning som dock snart fick konkurrens av syntetiskt lutein, ofta tillverkat av läkemedelsföretaget Roche.

I Sverige har äggpackarna en frivillig överenskommelse om att inte använda syntetiskt färgämne, men det hindrar inte att sådana ägg säkert slinker med i många av de halvfabrikat vi sätter i oss. Syntetiska färgämnen är nämligen billigare och definitivt mindre naturliga. Om de är mindre hälsosamma är dock tveksamt.

För att få rätt färg på äggulan blandar man nu fodret med gul och röd färg i lagoma doser. Det gula kommer från grönmjöl eller tagetes-blommor och det röda är oftast vanligt paprikapulver. I några gyllengula eller guldgula prestigemärken har man dessutom blandat i karotenoiden astaxanthin, en stark antioxidant som utvinns ur alger. För övrigt samma som f’ärgämne som ger flamingon, laxen och räkan dess rosa lyster. Då kan man i vissa fall nå upp till en rödgul nyans som motsvarar en 12:a på äggbranschens egen färgaskala, Roche-skalan.

Den svenska standardgulan? En 8:a på äggskalan.