Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Några kinesiska visdomsord kan vara trevliga att ta med sig till helgen. I senaste numret av Livsmedelsverkets tidskrift Vår Föda berättar Stockholmkrögaren Hung-Fai Chan, som bland annat driver restaurang Wing-Shing på Valhallavägen, om sin livs- och matfilosofi. Den bygger på att man bör ta egna och aktiva beslut om sin mat. Chan tror att många problem med maten skulle försvinna om konsumenterna inte överlät matbesluten till andra.

Här är Chans matfilosofi i korthet:

Ät inte när du är för hungrig, utan bara när du har tid att njuta av maten. Det är bättre att lindra akut hunger med ett glas vatten än att slänga i sig maten.

Bestäm när du ska äta och vilka ingredienser du vill använda. Planera måltiden utifrån det.

Låt det alltid vara grönsaker i måltiden tillsammans med kött, fisk eller skaldjur.

Ät tillsammans med din familj, helst varje dag men åtminstone två gånger i veckan och på helgerna.

Sitt kvar vid bordet tills alla har ätit färdigt. Den som äter för fort bör äta långsammare och barn som äter för långsamt kan behöva skyndas på.

Släng eller lek inte med maten. Respektera maten och att alla inte har samma överflöd som vi.

Fler bloggar