Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Grumlig äppeljuice har ett rikare näringsinnehåll än genomskinlig juice, rapporterar polska forskare vid jordbruksuniversitetet i Wroclaw. Den grumliga äppeljuicen innehöll fyra gånger mer polyfenol.

Polyfenoler har en starkt antioxidativ effekt och olika varianter
misstänks kunna motverka såväl cancer och hjärtsjukdomar som alzheimer.
Men tyvärr tycks det mesta av polyfenolen gå förlorad
när man tillsätter pectin och enzymer för att rena juicen.

Egendomligt, kan man kanske tycka att nästan all juice aom säljs i butiken är klar, och att den grumliga ofta är dyrare fast man sluppit jobbet med att förstöra näringsämnen.

Förklaringen är vad jag förstår en variant på vad börsens klippare gjort i åratal: man tar en råvara (ett företag eller ett äpple) och säljer ut delar som vitaminer och fibrer var för sig. Skälet är helt enkelt att man får mer betalt för delarna än för helheten.

Jag kom att tänka på detta när jag läste pressinformationen för Arlas nya ”hälsoprodukt” F-fil som innehåller olösliga, och därmed synliga, fibrer från bland annat äpple. Det är fibrer som ”håller magen i trim och ger ökad mättnadskänsla….De synliga äppelfibrerna utvinns ur äpplen vid produktion av juice”, heter det i Arlas pressmeddelande. ”När juicen har pressats ur äpplena, torkas de och mals sedan till små partiklar som har kvar en svag smak av äpple.”

Så lämpligt. Då kan man sälja samma äpple två gånger, först som juice och sedan som filmjölk. Fibrer att blanda i filen finns det antagligen gott om eftersom konsumtionen av äppeljuice är på väg upp i många västländer, och konsumenterna vill tydligen inte dricka någon grumlig sörja. Nej, rent och klart, ska det vara, av någon anledning.

Men enligt forskningsledaren Jan Ozmianski kan man bara hoppas på hälsoeffekter om man dricker grumlig juice, knappast när man dricker genomskinlig.

Vad som är allra bäst? Hela äpplen, om man får tro Ozmianski.