Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

Som resande i matföreläsningar kan man ju inte undgå att notera ett och annat som har med den lokala livsmedelsdebatten att göra. Befinner mig just nu österbottniska Närpes (ja, det ligger i Finland) och såg här en intressant helsidesannons med följande rubrik:

”Vad föredrar du, natriumglutamat eller Äkta smak?”

Annonsören, som är en av landets större skinktillverkare, garanterar att man inte använder den kritiserade tillsatsen E621 i någon av sina produkter. Även i Finland är denna så kallade smakförstärkare numera illa sedd och producenterna känner trycket att göra sig av med glutamaten.

Men alla hänger inte med i svängarna. I den hyftsat stora regiontidningen Vasabladet finns idag ett kalopsrecept som kryddas upp med E621. Kryddprodukten Aromat, som har mononatriumglutamat som huvudingrediens, anses av tidningen vara en viktig komponent för att få smak på den hemlagade köttgrytan.

Sådana recept publiceras väl inte längre i Sverige? Kanske inte. Men färdiga buljonger och fonder brukar många tidningar rekommendera sina läsare. Dessa varor är numera visserligen vanligtvis E621-sanerade, men de innehåller istället jästextrakt, som också är en smakförstärkare – om än något svagare.

Fler bloggar