Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

Det finns olika sätt att bemöta nyfikna konsumenters
intresse för vad som kan tänkas finnas i maten. Att göra den lagstadgade
informationen så svåråtkomlig som möjligt är en vanlig utväg. Särskilt för de
producenter som inte tycker sig ha något innehåll att skryta med.

Man väljer då att liksom viska då fram de många E-numren. Bokstäverna
i innehållsförteckningen trycks med så små bokstäver som möjligt. Och skulle de
inte bli tillräckligt oläsliga av detta använder man bara en bakgrundsfärg som sänker
läsbarheten ytterligare.

Men detta kan snart vara ett passerat stadium. SJ har nämligen
kommit på en betydligt radikalare lösning. Ingredienslistan på bistrovagnarnas
plastmackor har numera med ett specialknep i praktiken gjorts helt oåtkomlig.

På etiketten syns inga ingredienser alls. Den
matintresserade kunden förväntas istället lyfta på en flik på för att få veta vilka
tillsatser smörgåsen består av. Och väljer man mellan olika mackor måste man före
köpet pilla upp flera luckor. Om det överhuvudtaget går.

Ofta har fliken klibbat fast i underlaget, som på en misslyckad
adventskalender.

På mitt X2000-tåg från Malmö till Stockholm igår kväll gick det
inte att läsa innehållsförteckningen på någon enda av de 20 smörgåsar som fanns
till försäljning.

Kanske ett fall för Livsmedelsverket som säger att
uppgifterna ska vara ”väl synliga” och ”klart läsbara”?

Fler bloggar