Annons

Mats-Eric Nilsson om matkvalitet

Mats-Eric Nilsson

Mats-Eric Nilsson

Att vi slänger för mycket mat diskuteras nu återigen – med all rätt. Men det är inte bara vi ibland ganska slarviga konsumenter som måste skärpa oss. Även landets många byråkrater bör tänka om.

För vad sägs om detta exempel på slösaktig stelbenthet, som fick jag höra i Järvsö igår kväll. En lätt uppgiven bagerska vid namn Anna Hjalmarsson berättade då hur hon försökt ge överblivet bröd till sina barns skola – men fått nobben.

Anna lämnade ekonomkarriären i Stockholm och driver sedan i december 2007 bageriet Hemmavid i Ljusdal. Där bakar hon stenugnsbakat surdegsbröd på ekologiskt mjöl från den egna gården och näraliggande odlare.

Trots att försäljningen går utmärkt får hon liksom de flesta bagerier bröd över när dagen är slut. Alldeles för bra och gott för att kastas bort, tänkte Anna, och erbjöd det gratis till Centralskolan där hennes barn går.

Men skolan ville inget ha. Ansvarig byråkrat förklarade, enligt Anna, att sådana leveranser skulle rubba det kommunala upphandlingssystemet. Att hon även kunde köra ut brödet spelade därför ingen roll. Skolan ansåg sig helt enkelt inte kunna ta emot den dagliga gåvan.

Så Anna får fortsätta att slänga sitt lokalbakade surdegsbröd – medan eleverna tuggar vidare på föredömligt upphandlade industriprodukter.