”Går låren ihop är man tjock”

Lårens utseende är en produkt av gener och livsstil. Och nej – man är INTE fet bara för att de möts upptill. Foto: Colourbox.

Det här med kropp är ett ämne som man kan diskutera i evigheter. Jag ska villigt erkänna att jag nojat över min kropp – eller i alla fall delar av den – sedan jag var liten. Det är alltid något man är missnöjd med, eller något plagg man tycker att man inte kan bära på grund av att någon kroppsdel ser ut som den gör. Men jag är glad över att jag med hjälp av min träning fått en betydligt mer avslappnad syn på min kropp.

Att springa i korta tights som slutar mitt på låret hade varit totalt uteslutet för mig för några år sedan. Jag menar, mina lår möts ju upptill – precis som Therese skriver på sin blogg. Och då är man ju fet, eller hur? Ja, så tänkte jag tills jag funderade på hur låren ser ut på andra tjejer och kvinnor som löptränar hyfsat regelbundet. Att låren går ihop är snarare regel än undantag och det kan faktiskt bero på att det finns muskler i låren. Muskler som hjälper dig uppför Västerbron, Abborrebacken och Heartbreak Hill. Och muskler är bra saker, dem ska man vara rädd om. Kondition är färskvara, men ordentligt med muskler håller igång din förbränning dygnet runt och bidrar därför till en god form.

Igår bestämde jag mig för att en gång för alla sluta noja över mina lår. Jag är nöjd med hur de ser ut! Mina ben är fina, snabba och starka. Det är dina också!

Visa kommentarer (48 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Kollade in lite lår, Sanna Kallur t ex. Hennes lår går ihop även när hon är i kalasform och springer ifrån alla andra, och har så låg bf% att magrutorna syns i avslappnat läge. De enda lår som inte går ihop är spinkiga, utmärglade ben utan muskler och då reppar man inte särskilt mycket i böj. Så jag väljer nog hellre muskulösa ben som fixar utmaningar än taniga klenisben.

 • Anonym

  Exakt! Bra skrivet :-)

 • Anonym

  hmm det är alltså inte bara småtjejer som håller på så här..

 • Belle

  Nja, inte riktigt va. Min lår går inte ihop men är inte särdeles magra för den sakens skull. Däremot starka. 
  Jag nojade också över låren länge tills maken förra året nöp tag i benet på mig och krasst konstaterade att jag faktiskt är snorstark i benen. Och hade jag inte varit det hade mina knän varken hållit för löpning eller högklackat eftersom de är missbildade och trasiga. Så jag försonades med låren. De är kanske inte mina vackraste kroppsdelar men de har en jäkligt viktig funktion!

 • Anonym

  De lår jag sett på bild som inte går ihop när man står rakt upp och ner, med raka ben och fötterna bredvid varandra, ser utmärglade ut. Har du bilder på dina muskulösa lår som inte går ihop skulle det vara intressant att se, för några andra såna ben har jag inte hittat och vid det här laget har jag hunnit leta en hel del faktiskt. Kalla har de klart snyggaste låren bland svenskorna f ö, Anna Haags är lömska för de ser inte muskulösa ut förrän man hittar actionbilder men de absolut mest grymma benen har Marit Björgen. Kollar man in löpare är de lite tanigare är skidåkarna, men fortfarande grymma. Beklagar, men vi har nog olika åsikt om vad som är muskulöst och vad som är tanigt helt enkelt.

 • http://annelitenmottanteliten.blogspot.com Anneliten

  Råkade trycka ett finger i en av mina smala kollegors lår. ”Mjukt” tänkte jag förvånad. Smalare än mina, men inte lika muskliga. Utseende och funktion är olika saker. Mina lår orkar uppför Västerbron.

 • Belle

  Det är jag som ska beklaga din ton och attityd. Jag rekommenderar att vidga vyerna en aning. Nej, alla starka lår ser inte likadana ut. Jag har inget behov av att visa upp mina lår för dig men gudarna ska veta att de varken är utmärglade eller smala!
  Som sagt, vidga vyerna och lägg av med den mästrande tonen så blir du mycket trevligare att diskutera med!

 • Anonym

  Den enda som mästrar är du, som man ropar i skogen får man svar vet du. Jag förbehåller mig rätten att ha min åsikt, men du behöver förstås inte dela den. Åt var och efter sin fason.

 • Belle

  Som man ropar får man svar ja. Att börja med att ropa att lår som inte går ihop är utmärglade och svaga är att be om svar som rättar och påtalar felaktigheter. Det är ett oerhört otrevligt sätt att med nedvärderande och generella ordalag tala om andras kroppar som mindre bra. Det är oerhört mästrande och väldigt osympatiskt!

 • Pernille Scharff

  Ahem. Mina lår går ihop högst upp men för övrigt är jag så hjulbent att jag har 3-4 cm mellan knäna när jag står med fötterna bredvid varann :-D So what, mina ben är snygga och starka och de orkar allt jag utsätter dem för. Långa pass på hästryggen, kort snabbdistans, långa löppass i skogen, cykling, benböj och utfall. De har tigerränder och brustna blodkärl, myggbettsärr och blåmärken – men de ställer upp för mig. Tack benen! Jag lovar att flasha er mer i sommar för att visa min uppskattning!

 • http://pernillabredolt.blogspot.com pilla

  Såg att Egoina startat denna kampanjen, men helt ärligt – är det riktigt normalt att jämföra lår med varandra, tror detta hetsar till mer kroppsproblem än vad det uppmärksammar att vi ÄR olika

 • Helena

  Lite otrevlig du är då, som inte kan låta bli att skriva folk på näsan vad de ska tycka.

 • http://profiles.google.com/louiseberlin Louise Berlin

  Satt nyss ute på terassen med min sambo och påpekade att mina lår såg så stora ut, men att de är stenhårda när man känner på dem – så det måste ju bara vara muskler. Hurra för muskliga lår! 

 • Catarina

  Men vad är detta för ämne…har aldrig någonsin funderat över detta….snälla återgå till och va en träningsblogg och inte en konstig ”kroppsfixeringsblogg”.

 • Annica

  ”Igår bestämde jag mig för att en gång för alla sluta noja över mina lår. Jag är nöjd med hur de ser ut! Mina ben är fina, snabba och starka. Det är dina också!”
  Jag tycker det kan vara på sin plats att någon vågar säga det. Annars kommer bara ”size zero” och pro-ana-fantasternas sida fram, och då är det lätt att börja tro att alla ska se ut som vandrande skelett för att vara snygga. Allt med måtta, visst. Men någon måste våga säga ifrån, slå ett slag för den normala kvinnan!

 • belle

  Fast det är just det som är grejen. Vad är normalt? Den normala kvinnan har bilring eller synliga revben. Hon har muskliga lår eller magra pinnar eller mjuka lår. Hon är rödhårig eller blond eller färgad lila. Därför blir det så fel att kommentera ändras kroppar som felaktiga. Att påstå att lår som inte går ihop är utmärglade är precis lika felaktigt och dumt som att påstå att lår som går ihop enbart sitter på överviktiga. Jo, vi ska alla vara stolta över våra kroppar men vi ska inte våra det på andras bekostnad!

 • Anonym

  Överdrivet nojande är väl inte så hälsosamt, och jag tycker absolut inte att du Petra behöver noja över dina lår. Jag undrar däremot varför man så ofta blir uppmanad till att man alltid ska vara så nöjd med sig själv. Jag kommer alltid vara missnöjd med vissa saker på min kropp och skulle gärna göra någonting åt dem. Sen finns det sådant jag är nöjd över också. Det finns bra och dåliga saker med allt och att vara missnöjd ibland hör väl livet till. 

  Det är nog däremot viktigt att fundera på VEM som har ”bestämt” att man är ”tjock” om låren går ihop. Jag springer med shorts även de dagar jag känner mig som en tjock buffel. Vissa gånger är det nog bättre att skita i vad andra tycker snarare än att tvinga sig att vara så himla nöjd med sig själv. 

  Anna, http://frojdochelande.blogg.se/

 • Kristina

  jag är antagligen dum i huvudet nu, men beror inte det på hur bredbent man står?

 • Abtaskadabra

  Du har en poäng. Går du ner i spagat och låren fortfarande går ihop är du förmodligen lite rund.

 • Anonym

  Storstadsproblem, yta är inte det viktigaste precis, sluta jämföra, bara spring.

 • Anonym

  Det osexigaste som finns är när kvinnor ser ut som pojkar, antingen för att de inte äter tillräckligt eller för att de tränar på tok för mycket kondition. Lite fylliga lår och höfter och bröst är inte fel – heller för mycket än för lite.

  Det näst mest osexiga är kvinnor med för stora musklar, så sluta med det också. Alla andra straighta män håller med mig.

 • Gäst

  jag måste leva i  en annan värld för jag tänker inte ens på hur mina lår ser ut, varför skulle jag göra det?

 • Martin

  Alla utom möjligen jag då! Jag tycke ratt kvinnor (precis som män) kan se olika ut och vara härliga. Det är inte ett par bröst eller lår som är det fina, det är kvinnan. Vackrast av alla är min kvinna – hela hon.

 • La Anna

  Huruvida låren går ihop eller ej hänger ofta ihop med hur breda höfter man har. Speciellt kvinnor har väldigt stora variationer mellan bäcken. Kolla istället om benen är vältränade och var stolt över att du har ben som du kan stå på. Alla har inte den lyxen..

 • Anonym

  Kvinnor ska ha lårmuskler enligt mig. Lårmuskler och sätesmuskler. Jag tror det är mest kvinnor som skapar de här vanföreställningar om hur kvinnor ska se ut. Män gillar ju kurvor.

 • Periskogen

  Trams!
  Bara du själv som ser detta & tror att andra lägger märke till – du är INTE tjock!
  Fokusera på väsentligheter istället
  Kram

 • Anonym

  Jaja ”vi gillar olika” osv.
  Nu tänker jag vara lite osexig och börja prata om vetenskap, för faktum är att den bevisligen mest attraktiva kvinnliga formen är om midjan är precis 70% smalare än höfterna som ger en klassisk timglasfigur (kallas även Waist-Hip Ratio 0,7).

 • Fjällfröken

  Men för i helskotta! Ursäkta språket.
  Jag har skrotat knät (3 ggr med ett års påföljande rehab varje gång), opererat ihop en fot (1 gång) och förstått hur viktigt det är med hela tår när jag bröt en av dom (1 gång).
  Det jag har lärt mig av det, och en rätt tuff sjukdom som däckade mig totalt i ett helt år, är att jag har en helt fantastisk kropp som är (faktiskt ganska) hel, läker och kommer igen, och fungerar grymt bra. Den har klarat av en tuff fjällguidesutbildning, tar mig dit jag vill, upp och nerför berg sommar som vinter, många mil med löparskorna på fötterna eller tung packning på ryggen. Jag har vänner som föddes till ett liv i liv i rullstol, andra som har hamnat där efter svåra olyckor.

  Bli vän med och inse vilka fantastiska kroppar ni har! Den glädjen och tacksamheten kommer man hur långt som helst på! :D

 • Arbetar med ätstörningar

  Det var väl en väldigt olämplig bild som bildredaktören lagt upp. Inte nödvändigt och dessutom okunnigt. Subtils medverkar såna bilder till ätstörning – mild som allvarlig variant. Bild på ”vanliga” lår hade väl varit bättre.

 • kideous hojima

  Grattis! Nu kan du kanske börja jobba på empati för alla som inte har samma starka självkänsla?

 • James

  DJÄVLA KROPPSNAZISM!

 • James

  Det sjuka är att det säljer. Kroppsnazism säljer och media har lagt sig platt för $$$ framför etik och moral… Sen har de mage att skälla på kungen.

 • Martin

  Sånt fruktansvärt nonsens! För det första kan man inte bevisa något med vetenskap, det man möjligen kan göra är att i något sammanhang fråga en grupp människor vad de tycker och av det göra statistik, dvs. någon slags beräkning på svaren. I detta fall skulle jag klart se det som ett nonsenssamband, möjligen av kuriöst intresse. Men knappast det heller, snarare tragiskt. Vem lägger ner tid och energi att räkna på sådant här? Till vilken nytta?  Det man däremot kan se är att kroppsideal tycks skifta med tid och kultur.    

 • http://profiles.google.com/registrering.spam Spam Spamson

  Fast det där är helt vanliga lår för någon med normalvikt.

 • Malin

  @4c6ab4dc998374d32d302040f383472d:disqus gud vilken fånig kommentar, vad skulle personen lagt till, ”mitt allra största deltagande till er med dålig självkänsla” 

 • Anonym

  Biologer och antropologer har sedan länge kommit fram till (och ja, statistiskt säkerställt) att WHR 0,7 är ett universellt mått i alla kulturer. Det är en markör för hög fertilitet som vi män reagerar instinktivt på. Hamnar man utanför gränsvärden ca ± 0,15 kan det vara tecken på sjukdom och uppfattas därmed som mindre attraktivt.

  Liknande regler finns för även män, men då är det smala höfter, breda axlar
  och kraftig käka som visar att han kan försvara och försörja familjen.

  Kan gärna lägga till att jag pratar just om normer, det
  som de flesta tycker och därför är statistik relevant. Att det finns
  undantag är väl självklart, men inte lika relevant för diskussionen. Du kan bortförklara seriös vetenskap som kuriosa och ”tragiskt”, men det blir främst en reflektion av dig själv.

  Kan rekommendera en intressant och rolig BBC dokumentär på Youtube, sök ”Human Instinct” (episode 1, Deepest Desires).

 • Anonym

  Jag håller med ”Spamson”. Varför skulle låret på bilden medverka till ätstörningar? Och hur ser ett ”vanligt” lår ut i så fall? Vi ser ju alla olika ut…

 • a.box

  tur att sådana som du finns så att vi kvinnor vet hur och inte hur vi ska se ut för att falla dig och alla ”straighta” män i smaken. En sak vet jag i alla fall med säkerhet, du och dom männen du ”representerar” är bland det absolut o sexigaste som finns. 

 • http://twitter.com/agoico Alexandra Goicoechea

  Varför tror du att ”Gäst” inte har nån empati? Vad fick du det ifrån?

 • Martin

  Hur kan man undersöka alla kulturer? Kanske är det dina anspråk som är det problematiska här – du tycks dra alldeles för stora växlar på ett material som du alldeles uppenbarligen inte är bekant med. Man kan inte hänvisa till ett populärvetenskapligt program på en TV-kanal som källa. Seriösa forskare vet naturligtvis vad de håller på med. Det du hänvisar till gäller kanske för vissa personer vid en viss tidpunkt, alltså kulturellt betingat. Det kan ju vara intressant i sig, men man måste akta sig för att dra felaktiga slutsatser om människor man inte studerat. Vetenskapliga resultat är alltid preliminära, det är bland annat det som gör dem till vetenskap. Statistiska undersökningar gäller bara för den population man undersökt, om man har en population (vilket inte alltid är fallet). Det man möjligen kan sluta sig till är att kroppsideal är föränderliga, och på det viset kulturellt betingade, beroende av tid och plats. Vi har ett kroppsideal idag som i långa stycken är konstigt och skadligt, men det har man haft i andra tider och på andra platser också. Strunta i kroppsidealen – älska och ha kul – lev väl!

 • Anonym

  Haha det är ju bara min åsikt, även om jag kanske var lite hård i min formulering, och förövrigt respekterar jag din åsikt också :) Samtidigt kan jag stödja mina argument på forskning som visar att kvinnor med timglasfigur uppfattas som mer attraktiva av fler män, än motsatsen.

  Om du är känslig för att du har tränat bort dina höfter kan jag försäkra dig om att det går att återställa.

 • Anonym

  @24684c456f1dfa5f6abd94e82296fd59:disqus (nedan): Jag tänkte en dokumentär var mer tillgängligt. Om mina sammanfattningar verkar konstiga kan du undersöka närmare, men jag tänker inte Googla åt dig.

  Poängen med 0.7 att det inte alls är ett tidsbestämt ideal som säger att
  man måste vara si och så tunn, utan en relation mellan höfter och
  midja. T.ex. hade Marilyn Monroe precis HWR 0.7 även om hon var mycket kurvigare än dagens modeller.

  Jag faktiskt ganska ointresserad av rådande kroppsideal, men våra instinkter intresserar mig – denna omedvetna kraft som styr en stor del av våra tankar och val. Att känna till och prata om funktionerna som styr oss är inte det samma som att döma eller göra skillnad på människor.

  Slutligen hyser du några missuppfatningar om forskning. Alla studier syftar på att samla data som ska tolkas, jag kallade detta ”statistik”, glöm det ordet. Att säga ”alla resultat är preliminära” är ett billigt sätt undergräva faktiska rön, och med den attityden blir allt relativt och vi kan inte ta ställning till någonting.

 • marie

  Lâren gâr ihop: och om du vrider dem utât, frân höftleden, blir formen ännu finare.
  Försök anti-gymnastik = antigymnastique.com

 • Hejhopp

  Vad är ett ”vanligt” lår? Det där är ju ett helt normalt lår.

 • Onormal

  När du säger ”vanliga” menar du då ett onormalt tjockt lår som en överviktig känner sig bekant med?

 • BosseBockfot

  Pretty basic ….. 

  Varför visa låren från någon tonåring som varken fött barn eller som klockat in sina första celluliter. Kritiken är faktiskt befogad mot bilden, tycker jag. Faktum är att inte ens så många fast-food ätande tonårstjejer kan visa upp lår som de på bilden…..

 • Anonym

  Du vet inte ens om bilden föreställer någon som kommer att föda barn (eller få celluliter), det kan vara en ung pojkes lår, men de välvårdade naglarna och färgen på underbyxorna gör att du automatiskt antar att det är en tjej.
  Lite heteronormativt/genusinkorrekt av dig ;)

 • Funkyfrog99

  Den normala kvinnan varierar. Det är en som äter nyttigt, tränar i lagom mängd men ändå tillåter sig njuta av livet. Hur kroppen sedan kommer att se ut av detta kommer alltid att vara olika från person till person. Det är inte hur man ser ut som ska spela någon roll, utan hur man mår.

SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol är sjukgymnast och arbetar även men utbildning av personliga tränare. Han driver också flera träningsbloggar. TRÄNING

Så kan medielarmen sabotera din träning

”Effekten lika potent som placebo.”

Fick placebo – satte nytt personbästa

TRÄNING

”De trodde att de fick steroider.”

”Racercykeln har blivit min snuttefilt”

BLOGG

SvD:s Erica Treijs cyklar till Paris.

”Höjbara skrivbord inte enda lösningen”

TRÄNING

”Stå inte samma som att röra på sig.”

Petra Månström och Erica Treijs Webb-tv

”Blodsmak är inte viktigast nu”

Tv

Petra om vägen till lyckad maratonträning.

”Träning minskar suget efter godsaker”

TRÄNING

Så påverkas din aptit av träning.

Hälsotrenden ger
ny typ av mat

Nyttigt

Ät rätt för att må bra.

Få håller sig smala enbart genom träning

GUDIOL

”Bromsar inte viktuppgång.”

Träningen som ”blir av” är sällan bäst

TRÄNING

”Utseendemål är ett problem.”

Bantande svenskar fuskar med motionen

HÄLSA

”De vet – men fuskar ändå.”

”Högintensiv träning gör dig friskare”

TRÄNING

Gudiol kommenterar hetsig debatt.

Fyra koppar skyddar mot cancer

Hälsa

Nya rön om dryckens hälsoeffekter.

En tallrik gröt om dagen förlänger livet

HÄLSA

Gröten inte bara het i Hollywood.

Gryn gör dig gladare

6 anledningar att älska kolhydrater.

”Hur bra är det att äta frukt egentligen?”

”Innehåller fruktos och är ofta besprutad.”

HÄLSA

5 goda skäl att äta en curryrätt ikväll

”Motverkar cancer och benskörhet.”

HÄLSA

Här är anti-förkylningsmaten

10 immunförstärkare.

HÄLSA

Här är maten som gör dig glad

10 humörhöjande livsmedel.

HÄLSA

Rot motverkar träningsvärk

7 anledningar att äta ingefära.

HÄLSA

Träningen stressar varannan svensk

”Vi får inte ihop vardagspusslet.”

HÄLSA

Fröna som är mer än bara topping

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

HÄLSA

Så bra är kaffet – egentligen

Ökar livslängden och blodtrycket.

HÄLSA

Här är maten som gör dig friskare

8 antiinflammatoriska livsmedel.

HÄLSA

Är socker eller stevia bättre än aspartam?

Experten om omdiskuterad lightläsk.