X
Annons
X

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström

Det är bra att ta en återhämtningsdryck innehållande både proteiner och kolhydrater att dricka efter passet, tipsar Malin Ewerlöf Krepp. Foto: Colourbox.

FRÅGA:

Hej Malin!

Jag har en fundering om hur man ska äta före, under och efter ett tidigt långpass för maximal förberedning och återhämtning. Jag tränar själv på söndagsmorgnarna med Team Stockholm Marathon. Eftersom vi börjar träningen klockan 10 gäller det ju att få i sig en bra frukost innan dess, men samtidigt att inte äta för mycket eftersom man inte vill springa på full mage.

Hur ska man förbereda sig inför ett pass som börjar så pass tidigt, och som sedan sträcker sig i några timmar framåt? Även tips på vad man kan äta under passet för att få mer energi, samt efter passet för bra återhämtning emottages tacksamt!

Tack för en bra blogg!

/Emma Lövbrand

SVAR:

Hej,

jag är inte expert på kostfrågor men självklart har jag en hel del egna erfarenheter. Inför dina långpass på söndagarna så är det bara att äta en ordentlig frukost gärna med gröt och ett par mackor så man orkar ordentligt. Om du har känslig mage får du gå upp lite tidigare så du hinner få ner frukosten till start. Under långpassen är det främst viktigt att dricka kontinuerligt cirka var 30:e minut, bra att varva sportdryck och vatten. Har du ätit en bra frukost ska du inte behöva äta under ett vanligt långpass.

Viktigt för återhämtningen är däremot att du har med dig någon bra återhämtningsdryck innehållande proteiner och kolhydrater som du snabbt tar efter avslutat pass. Då startar återhämtningen direkt och du skyddar dig bättre mot infektioner och skador. Inför tävling ska man egentligen inte konstra till det och försöka göra så mycket annorlunda än kroppen är van vid. Då kan det bara ställa till besvär för magen. Däremot är man oftast lite mer spänd och vill ha mer tid mellan sista måltiden och starten av loppet. Sunt förnuft när det gäller val av mat och tillräcklig lång tid mellan måltid och träning/tävling, svårare än så ska det inte behöva vara.

/Malin

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv