Annons

Maratonbloggen

Petra Månström

Petra Månström


Mina löparkompisar Jens och Ellinor, samt bild på Lötsjön där dagens fartlekspass ägde rum. Och mina löparskor. Foto: Privat.

Idag kände jag för att köra kvalitet och hade först tänkt springa på löpband. Men när det visade sig att jag skulle få sällskap av Maria, Ellinor och Jens så var valet att springa utomhus enkelt. Sällskap är kanon! Efter samråd med coach Ingmar kom vi fram till att dagens pass skulle bli en ”Mona” – och namnet kommer inte från en partiledare utan en australiensisk maratonlöpare. Det ser ut som följer:

Uppjogg 2-3 km lätt

2 x 90 sek hårt (4:30 min/km för mig) mellanjogg 90 sek i min marafart (ca 5:30 min/km)
4 x 60 sek hårt + mellanjogg 60 sek i marafart
4 x 30 sek hårt + mellanjogg 30 sek i marafart
4 x 15 sek hårt + mellanjogg 15 sek i marafart

Nerjogg 2-3 km lätt

Passet ger 10 minuters hård löpning och sammantaget ungefär 20 minuter kvalitet. Eftersom mellanjoggarna sker i ganska raskt tempo hinner pulsen aldrig riktigt gå ner. Motvinden på delar av sträckan var dessutom ohygglig, så det blev ett karaktärsdanande (men oerhört kul) pass. Tack för det! Mitt enda irritationsmoment just nu är att jag har så svårt för att ”grisa” och lätt vill gå över i mystempo. Men övning (och rätt sällskap) ger väl förhoppningsvis färdighet…


Dagens pass gick på delar av I Form-loppets bana. Skärmdump från Garmin Connect.


Pulskurva över dagens pass.

Kan varmt rekommendera en ”Mona” till er som vill köra hårt och roligt!

Lyssna på min podcast!


Hör Lisa Nordén berätta om ”optional runs”, Jonas Colting om sin kärlek till prinsesstårta och Markus Torgeby om varför han klev av elitsatsningen. Allt i min podcast Maratonpodden. Mycket nöje!

MARATONBLOGGEN


Om Petra: Petra är tjejen som löpvägrade fram tills hon fyllde 33 då hon av en slump blev utsedd att blogga om sin träning inför Stockholm Marathon 2010 på en av landets största dagstidningssajter. Med svenska folket som publik genomförde Petra sin första mara och klarade dessutom målet att komma in under fyra timmar.

Sedan dess har Petra fortsatt med löpning och på senare tid fått upp ögonen för ultralöpning. Den 26/7 2014 genomförde hon det 78 km långa bergsultramaratonet Swissalpine Marathonoch den 23/8 deltog hon i urpremiären av UltraVasan 90.

Hon är frilansjournalist med uppdragsgivare som Stadium Magazine, Vagabond och Amelia. 2011-2012 ledde hon tillsammans med maratonexperten Anders Szalkai webbtv-programmet Spring.

I mars 2014 bokdebuterade Petra med Det är bara att springa (Karavan förlag). Hon är också programledare för Maratonpodden, en podcast om uthållighetssporter.

Bonusfakta om Petra: Drömmer om att designa leopardmönstrade träningskläder, älskar lakrits och säger inte nej till en välgjord kaffe latte.

Kontakta Petra Månström här


Foto: Micke Sjöblom/Zebrabild

Arkiv