Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

EU har inga större problem med att Sverige snusar, utan tycker som folk gör mest. Rökningen ska motarbetas, men snuset har inte samma skadliga effekter, så låt vuxna människor snusa bäst de vill. Ändå tänker regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) slå till med stor kraft mot snuset i Sverige.

Som ledarsidan har meddelat föreslår glädjedödarministern att snuset ska omfattas av samma drakoniska marknadsföringslagar som cigaretterna. Snusdosorna ska gömmas under disk, och dosorna ska vara neutralt formgivna.

Somliga lyssnar inte på vad SvD ledare säger. Det vet vi. Därför vill vi påpeka att även facket nu har tagit strid för snusförnuftet mot regeringen. I Dagens Samhälle skriver förbundsordföranden för Livsmedelsarbetareförbundet tillsammans med sex klubbordföranden från olika snustillverkargolv att det är ”Dags att regeringen agerar med snusförnuft”.

Ett utdrag:

”Snusproduktionen skapar tillväxt och jobb – bra industrijobb – på platser som Göteborg, Gotland, Malmö och Småland, områden som annars lever med arbetsmarknadsproblem och industrineddragningar. Det vore märkligt om en socialdemokratiskt ledd regering riktade ett dråpslag mot en unik svensk industri som börjar få internationellt erkännande i länder som accepterar snus som alternativ till rökning, till exempel USA.

Snuset har vuxit och kommer sannolikt att växa än mer på den globala marknaden. Vi svenskar med en mer än 100-årig tradition av tillverkning har i det läget kunskaper och förutsättningar som kan ge fler jobb och exportinkomster till landet. Det ska vi vara rädda om.”

Det borde väl unge herr Wikström lyssna på?

Arkiv