Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ledarsidan har tidigare skrivit (1, 2, 3) om hur nya momsregler slår hårt mot ideella second hand-butiker som Myrorna, Stadsmissionen och liknande, och i förlängningen dränerar välgörenhetsorganisationernas ekonomi. Ett utslag i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas gjorde gällande att momsfriheten för second hand-butikerna stod i strid mot EU:s regler, varför Skatteverket hastigt utfärdade nya förhållningsorder för affärerna. Nu skulle försäljningen beläggas med moms, vilket ledde till att flera välgörenhetsorganisationer började planera för att avveckla sin butiksverksamhet. Med de nya pålagorna var det inte lönsamt, helt enkelt.

I slutet av februari kom dock goda nyheter. Regeringen kunde meddela att EU-kommissionen förvisso hade konstaterat att ”att den svenska momsbefrielsen för ideell sektor är fel”, men att detta ”inte påverkar EU:s inre marknad”. Finansminister Magdalena Andersson såg därför goda möjligheter till en konstruktion där den ideella second hand-verksamheten kunde räddas.

Slaget är dock ännu inte vunnet. Hur arbetet på Finansdepartementet har fortskridit är okänt. I morgon förmiddag träffar dock representanter för samarbetsorganisationen Ideell Second Hand statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet. Förhoppningsvis innebär mötet positiva besked.

Att mötet äger rum samma dag som vårbudgeten presenteras kan dock indikera vad som helst. Det är en perfekt dag att begrava tråkiga nyheter på, i ett flöde som är fokuserat på ”satsningar”.

Arkiv

Fler bloggar