Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Tusentals fejkade konton på Twitter, Facebook, LiveJournal och ryska vKontakte styrs i själva verket från en kontorsbyggnad på Savusjkingatan 55 i S:t Petersburg, där omkring 400 personer arbetar dygnet runt i tolvtimmarsskift med att sprida förvirring och propaganda omkring företeelser som kan hota ryska intressen.

Det berättade Dagens Nyheter i en djupgående artikel för snart två månader sedan.

Interiörerna från Putins trollfabrik har sedan dess blivit allt mer målande. Nyligen publicerade mediegranskande BBC Monitoring en detaljerad artikel med mycket länkar och material både från primärkällor och nyhetsrapportering, lämplig för den som vill se med egna ögon.

Annars har Radio Free Europe en fantastiskt innehållsrik intervju med en före detta anställd i trollfabriken.

Specialintresserade bör också ta del av bloggen Kremlin Trolls. Den drivs av Aaron Weisburd, som för några år sedan revolutionerade bevakningen av jihadister på nätet med djuplodande analyser på sin sajt Internet Haganah, men som nu lägger mycket kraft på att granska Putins trollarmé.

Bland de senaste inläggen finns en talande tabell över vilka områden trollen arbetar med nu, utgående från vilka hashtags som förekommer i de fejkade kontona. Den svenska poltik-taggen #svpol finns med på listan, men tycks vara lågt prioriterad. Just nu.

Arkiv