Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Som journalist kommer jag ju alltid att kunna misstänkas försvara ett egenintresse här. Spelbolag som Betsson och Unibet lägger stora pengar på marknadsföring, inte minst genom pressen. Totalt lägger branschen ett par miljarder kronor om året på reklam i Sverige, och en ansenlig del går till dagstidningar.

Men Främjandeförbudsutredningen, som civilminister Ardalan Shekarabi tar emot idag, går också att kritisera på objektiv grund. Tanken att en viss sorts utländska företag inte skulle få annonsera i Sverige, trots att inhemska motsvarigheter får fritt fram, är stenålders. Eller medeltida, som det heter nuförtiden.

Det är knappast av omsorg för spelarna som främjandeförbudet förs på tal. Spelarna kan tänka själva när de väljer vilka spel de roar sig med, och de internationella spelbolagen bedriver knappast mer skadlig verksamhet än Svenska spel. Förslaget stinker protektionism, och sådan gynnar aldrig konsumenterna.

På tal om egenintresse kanske ska nämnas att staten är helägare av Svenska spel. Och vissa av de politiska partier som styr staten har dessutom egna spelbolag. En stor del av Socialdemokraternas inkomster kommer från A-lotterierna. Vad det betyder för Ardalan Shekarabis inställning kan man bara gissa.

Arkiv