Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Stefan Löfven är i Kina och får väl framme naturligtvis ett par uppföljningsfrågor efter Saudi-debaclet. Med all rätt har Saudiarabien benämnts diktatur, och det vore fullt logiskt och rimligt att kalla Kina detsamma. Men. Det gör inte den svenska feministiska statsministern.

När Ekots David Carlqvist på plats i Peking frågar Löfven om inte även Kina är en diktatur överraskar statsministern med undflyende i staccatoform: ”Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val och sen i övrigt, när det gäller mänskliga rättigheter, så kommer jag att ta upp det med både premiärministern och presidenten…”

Man undrar naturligtvis varför etiketten ”enpartistat” går bra men inte etiketten ”diktatur”, men det följs inte upp i intervjun. I stället får statsministern frågan om Saudiarabien är en diktatur. Och här verkar svensk feministisk utrikespolitik ha ändrats sedan ett par veckor… Löfven svarar: ”Vi har slutat… vi ska sluta med att sätta etiketter, vi ska beskriva vad vi tycker är problem i länder och hur vi ser på utveckligen i världen.” Så nu ska inte heller Saudiarabien etiketteras diktatur längre? Inte heller monarki?

Här hade det varit så väldigt intressant att höra hur Löfven menar att en diktatur ska beskrivas, för han vill ju ”beskriva vad vi tycker är problem i länder”. Liksom varför han finner det minde korrekt att beskriva Kina som en diktatur än som en enpartistat.

 

 

Arkiv