Annons

Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

fatal-accidents-300x163I veckan kraschade ett passagerarflygplan rakt in i en bergvägg i alperna. Händelseförloppet är oklart men utifrån den information som framkommit förefaller det som om andrepiloten på planet medvetet har flugit rakt in i berget. Knappt etthundrafemtio personer dog i en ofattbar tragedi.

Det framkommer ingenting som tyder på att olyckan skulle ha orsakats av för lite säkerhetstänkande från flygbolagets sida eller för den delen av flygindustrin i stort. Om man vill spekulera så förefaller det snarare vara motsatsen som möjliggjort olyckan. Alltså för mycket säkerhetstänkande. Terrorattacken den 11 september förändrade världen på många sätt. Bland annat har det efter den händelsen blivit omöjligt för obehöriga att ta sig in i cockpit om inte den sittande piloten medger det. Detta förefaller i veckans olycka ha drabbat den av de två piloterna som gick på toaletten och fann sig utelåst när han skulle tillbaka.

Om man emellertid tittar på flygsäkerhetsstatistik finner man två saker. För det första finns det få saker som är så säkra som att flyga. Det är extremt mycket mer sannolikt att en person kommer att dö i en trafikolycka på väg till flygplatsen än att man ska dö till följd av en flygolycka. Om man tar ett flyg om dagen måste man flyga i 20 000 år innan man statistiskt sett faktiskt är med om något sådant. Detta sagt med full vetskap att det ändå kan hända oss alla när som helst.

För det andra visar också flygsäkerhetsstatistik tydligt att det blivit allt säkrare att flyga de senaste decennierna. 2014 års siffror visar en minskning av olyckor jämfört med för tjugo år sedan som är markant. Och kurvan pekar stadigt neråt sedan länge. Detta sammanfaller mycket väl med den tydliga boomen av alltfler billiga flygbolag.

Trots dessa ovedersägliga fakta passade vänsterpartisten Ali Esbati och tidigare flygvärden Zakarias Zouhir den 25 mars på att skriva en debattartikel i Expressen där de gjorde politiska poänger om att flygsäkerheten blir lidande av lågprisbolagens intåg på flygmarknaden. Alltså en poäng som saknar all grund i fakta. Inte nog med att detta alltså är fel. Dessutom bör man som vanlig medmänniska förfasas över hur iskallt och ideologiskt förtvinat personer med den typen av propagandistisk syn på livet tycks resonera.

Att innan liken kallnat haspla ur sig sådana fullkomligt osakliga anklagelser kopplade till denna tragedi vittnar om en människosyn som fullkomligt har havererat. En människa med normal empatisk förmåga hade skämts. Jag hoppas att de båda skribenterna gör det. Tyvärr tvivlar jag starkt på det.

David Eberhard

Inlägget publicerades ursprungligen på bloggen trygghetsnarkoman.se 26/3 2015.

Arkiv