Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Nöjesguidens krogredaktör för Malmö, Julia Gummesson, skrev nyligen om varför det etableras så få foodtruckar i den annars så matglada staden. Tekniska nämnden i Malmö har ju delat ut tillstånd och bestämt vilka platser truckarna ska få stå på, och det finns både sugna entreprenörer och en hungrig publik. Ändå kommer det inga foodtruckar. Varför?

Nöjesguiden noterar att Malmö skiljer ut sig mot andra städer. ”I Köpenhamn är årsavgiften noll kronor och i Stockholm tolv tusen kronor. Malmö stad begärde nästan femtio tusen spänn av kockarna i bilar, med resultatet att inga foodtrucks synts till på kommunal mark.”

Avgifterna i Stockholm ska dock snart höjas. Den nya rödgrönrosa majoriteten har bestämt sig för att chockhöja foodtruckarnas hyra, från 12000 till 30000 kronor per år. Beslutet ska fattas i fullmäktige under våren.

Som alla förstår kommer det att påverka utbudet. Om det finns ett spann från Köpenhamns nolltaxa, med många foodtruckar, till Malmös 50000-kronorsavgift, med inga truckar alls, så rör sig Stockholm från en placering nära det förra mot en plats ruskigt nära det senare.

Det gröna trafikborgarrådet Daniel Halldén verkar ha föga förståelse för vad han snart kommer att ställa till med. Det gäller ”inte mycket pengar”, säger han till SVT.

Nej, det kanske inte är så mycket pengar för ett miljöpartistiskt trafikborgarråd. Men foodtruckarna har små marginaler, och som exemplet Malmö visar spelar hyrorna roll.

För den kommunala budgeten spelar foodtruckhyrorna ingen roll. Det är verkligen småpengar. Och ingen kan väl påstå att Stockholms omkring 30 aktiva foodtruckar innebär en överetablering? Man kan i och för sig tänka sig att truckarna stör fasta restauranger, men då kan ju det lösas med placeringen, snarare än via avgiften.

Så varför ska de rödgrönrosa slå ut foodtruckarna?

Arkiv

Fler bloggar