Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Det finns så mycket kommunalt trams att en fullständig sammanställning skulle ratas av varje förlag som osannolikt förtal av den kommunala sektorn. Slöseriombudsmannen har gjort återkommande sammanställningar och rapporterat om djupt omoraliskt slöseri med andras pengar. Kommunerna brukar med påtaglig regelbundenhet påtala hur svårt det är att få pengar att räcka och lika ofta förklara att ”den kommunala verkligheten” kostar och kräver skattehöjningar. Aldrig någonsin talas om kostnadsminskningar, eller om att viss kommunal verksamhet faktiskt borde drivas i annan regi och inte belasta den gemensamma budgeten. Att ställa kärnuppgifter mot mer flärdiga sysslor som äventyrsbad, rökmaskiner, filmfestivaler, solarier, bowlinghallar etc i all evighet, anses helt enkelt inte visionärt eller progressivt nog.

I Stockholm satsar kommunen avsevärda resurser på ganska avancerad form av medborgarfostran. Skattebetalarna ska för sina egna pengar trimmas i att leva smartare och mer klimatvänligt. (Krav på smartare kommunala makthavare finns ej i motsvarande utsträckning.) Senast i raden finner vi en kommunal kokbok med recept över så kallade klimatsmarta rätter!

Svenskar köper, enligt uppgift, flest kokböcker i hela världen. Vi verkar aldrig få nog. På nätet finns varje tänkbart recept några knappar bort och ingen kan skylla på att det är receptbrist och -tips som gör matlagningen svår.

Detta till trots anser våra folkvalda att behovet av ännu en kokbok är så akut att man helt enkelt tar av skattepengar och gör en kommunal sådan. Ett hål att fylla, ett behov att täcka!

Här är, som smakprov, tre tips ur nämnda kokbok…

”Morötter som börjar bli slappa – lägg de i vatten över natten och nästa dag är de spänstiga igen!
Bananer som håller på att bli bruna – skala och frys in. Ta fram och använd till smoothies.
Skrynkligt äpple – skär i bitar och torka till müslin. Nästa allt går att torka innan det blir dåligt.”

Ja, detta känns ju oerhört angeläget och framför allt som något som kommer att få en avgörande betydelse för jordens framtid.

Arkiv