Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ledaren i onsdags om tiggeri innehöll ett fatalt fel. Tvärtom mot vad som påstods i texten ändrades utlänningslagen nyligen, varför det citerade stycket i ledaren ej längre är tillämpligt gentemot EES-medborgare.

Dessförinnan hade för övrigt JO kommit med ett utlåtande om att passagen om att ”försörja sig på ett ärligt sätt” inte längre var tillämplig för att avvisa personer som ägnar sig åt tiggeri.

Det ser med andra ord ut som att polisen därmed förhindrats att upprätthålla ordningen på det sätt man annars har gjort i decennier fram tills nyligen då tiggeriet bredde ut sig på allvar.

Detta förhindrar dock inte att ordningsmakten försöker stävja andra överträdelser. Som de senaste dagarnas avhysningar illustrerar är det ju inte tillåtet att slå läger på gatorna eller under viadukterna, inte heller att belamra trottarerna med sitt bohag och inte lagligt att skräpa ner.

Arkiv