Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Förra fredagen fick den saudiarabiske bloggaren och aktivisten Raif Badawi motta 50 piskrapp framför al-Jafali-moskén i Jeddah. Badawi har drivit sajten/bloggen Saudi Free Liberals Forum och hans nätverk har även engagerat kvinnoaktivister, enligt Sveriges Radio. Hela Badawis straff föreskriver att han måste ta emot 1000 piskrapp, men när det var dags för nästa omgång i fredags beslutade läkaren på fängelsesjukhuset att utförandet av nästa 50 rapp skulle skjutas upp då Badawis sår ännu inte hade läkt tillräckligt. Man baxnar.

Amnesty Internationals Said Boumedouha uttrycker det väl:

– Detta uppskov av medicinska skäl blottlägger inte bara straffets råhet, det understryker dessutom dess chockerande omänsklighet. Uppfattningen om att Raif Badawi först måste tillåtas återhämta sig, så att han därefter kan genomlida detta straff om och om igen är makaber och skandalös.

 

I The Guardian kan man ta del av lite av Badawis brottsliga gärning som föranleder straffet, dvs hans texter. Läs utdragen och glöm inte bort att påminna dig själv mellan varven att för detta piskas någon offentligt varje vecka, utöver ett straff på tio års fängelse, tio års reseförbud, förbud mot att framträda i media samt cirka 266 600 USD i böter. Påminn dig också om att orden du läser inte har stannat vid att drabba Badawi själv. Även hans advokat Waleed Abu al-Khair – en välkänd människorättsadvokat från organisationen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia – är dömd till 15 år i fängelse och dryga böter. Så vad föranleder dessa mäns grymma öden?

 

Jo, detta:

”Så snart en tänkare börjar avslöja sina idéer anklagar hundratals fatwas honom för att vara en otrogen, bara för att han hade modet att diskutera ett heligt/förbjudet ämne. Jag är verkligen orolig att arabiska tänkare kommer att emigrera, på jakt efter frisk luft och för att fly de religiösa makthavarnas svärd”

Och detta:

”Sekularism respekterar alla och kränker ingen … Sekularism … är den praktiska lösningen för att lyfta länder (även vårt) ut ur tredje världen och in i den första.”

Och detta:

”Stater baserade på religiös ideologi … har ingenting förutom gudsfruktan och en oförmåga att möta livet. Titta på vad som hände efter att de europeiska folken lyckades ta bort prästerskapet från det offentliga livet och förpassa dem till sina kyrkor. De byggde upp människor och (verkade för) upplysning, kreativitet och uppror. Stater som är baserade på religion spärrar in sitt folk i tron och rädslan.”

Detta är bara några få av utdragen, läs gärna alla här.

 

Igår rapporterades det att regeringen avser att kalla upp den saudiske ambassadören till UD för att protestera mot, med utrikesministerns ord ”det som är närmast medeltida metoder”. Utmärkt!

Och det kan bli aktuellt med fler ambassadörsbesök på UD framöver. I Egypten inleds snart en rättegång mot kolumnisten Fatma Naaout, som formulerat sig sarkastiskt på Facebook om en muslimsk högtid, vilket alltså föranleder hädelseåtal.

Det är i ljuset av dessa människors öde vi ska se vårt eget agerande i yttrandefrihetsfrågor rörande hädelse. Vacklar vi eller vacklar vi inte? Om Raif Badawi kan hålla fortet i Jeddah och Fatma Naaout kan hålla fortet i Kairo så vore det väl själva den om inte vi kan hålla samma frihetliga fort här?

Skriv under ett brev till Saudiarabiens kung och kräv att Raif Badawi och Waleed Abu al-Khair friges.

Arkiv