Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

För ungefär ett år sedan målades hakkors på Stockholms Moské på Södermalm (SvD 2/1). Några månader tidigare kastades grisfötter in genom en krossad entrédörr till moskén i Fittja (SvD 18/11-13). Vi har även vid flera tillfällen sett attacker mot exempelvis synagogan i Malmö. Den moské i Eskilstuna som nu har eldhärjats av en brand som utreds av polisen har tidigare fått rutorna krossade.

Religiösa rum bör behandlas med respekt. Det är tecken på civilisation när kyrkor, moskéer och synagogor lämnas i fred och undantas de världsliga konflikter som kanske rasar utanför. Att trakassera människor på platser dit de söker sig för att finna förtröstan är helt enkelt förkastligt.

 

I skrivande stund pågår utredningen om händelsen i Eskilstuna för fullt, så vi ska kanske inte föregå resultaten av denna.

Men, mot bakgrunden att det bara under det senaste året har varit flera exempel på skadegörelse mot religiösa rum kan man föreställa sig att skräcken omedelbart grep tag i de människor som befann sig i moskén i Eskilstuna när branden bröt ut. Att tillhöra en minoritetsreligion i Sverige innebär många gånger en känsla av utsatthet som den som travade iväg till julottan häromdagen inte riktigt kan föreställa sig.

Den känslan är en angelägenhet för oss alla, utrymmet för religionsfrihet säger något om ett samhälle.

Arkiv