Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

lucka 24Bakom luckorna i Ledarbloggens adventskalender ges goda tips på texter som förtjänar att läsas (igen). Kalenderluckorna är illustrerade av Joanna Andreasson.

Dagens lucköppnare: Ledarredaktionen

”Rädda Sverige, avsätt regeringen” skrev ledarredaktionen den 23 oktober i en osignerad huvudledare som delades över 21 000 gånger. Uppmaningen var ställd till den borgerliga oppositionen och tillvägagångssättet vi föreslog var ett misstroendevotum, med den tänkbara utgången att Löfven I skulle få avsked, och en Löfven II skulle kunna ta plats, med villkorat stöd av Alliansen.

Uppmaningen har upprepats från vår sida, även sedan Stefan Löfven aviserade att han ska utlysa extra val den 29 december. Möjligheten att därmed förhindra ett nytt val har emellertid i och med förra veckan nu gått om intet (för att det skulle vara möjligt att medelst misstroendevotum föregripa statsministerns möjlighet att utlysa extra val, hade det behövt användas minst fyra sammanträdesdagar, varav den senaste hade behövt ligga innan den 22 december för att det skulle ha varit möjligt).

Nu är det upp till de påstådda hemliga förhandlingar som pågår att finna en väg framåt, utan att utsätta Sverige för ett dyrbart och möjligen verkningslöst extra val. Alliansen och S behöver hitta varandra. Kunde detta besked komma nu, vore det den bästa julklapp Sverige i dagsläget kunde få.

Arkiv