Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

lucka 23Bakom luckorna i Ledarbloggens adventskalender ges goda tips på texter som förtjänar att läsas (igen). Kalenderluckorna är illustrerade av Joanna Andreasson.

Dagens lucköppnare: Tove Lifvendahl

Nej, ”Sveriges 136 miljarder är inte problemet”, skrev jag i maj apropå den upphetsade stämningen på vänsterkanten med anledning av premiären för det som bäst kallas Sagan om Pikettys ankomst (till Almedalen), och alla de artiklar som till följd av detta kritiserade förmögenheter och ärvda pengar. Den påminner jag gärna om nu i juletid, som förutom högkonjunktur för ideella gåvor och hjälpinsatser till behövande, likaledes brukar vara de förenklade kontrasternas högtid.

I stället för fördjupande analyser om rika och fattiga, och vilka incitament både samhällskultur och staten ger för social rörlighet, brukar berättelserna vara i samma stil med vad julaftons-tv bjuder i form av Robin Hood i Kalle Anka och hans vänner, samt i Tage Danielssons bedårande julsaga om Karl-Bertil Jonsson. Där står rika mot fattiga.

Min poäng är att om vår samhällskultur tycker illa om förmögenheter i sig, kommer vi på olika sätt att dämpa deras förekomst här. Om vi i stället försöker odla en kultur där vi bejakar, granskar och vill få att växa den nytta dessa förmögenheter kan göra i samhällsutvecklingen, är också chansen större att vi får större utväxling på dessa pengar, än en simpel svart-vit proklamation i juletid. En ceremoni som saknar värde utöver att den (återigen) bekräftar vårt begränsade synfält.

Arkiv