Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

lucka 22Bakom luckorna i Ledarbloggens adventskalender ges goda tips på texter som förtjänar att läsas (igen). Kalenderluckorna är illustrerade av Joanna Andreasson.

Dagens lucköppnare: Sanna Rayman

Varje år har sin ordskörd. Kulturmannen, avpixlade politiker, supervalår, EU-migranter, selfiepinne. I mitt minne har några nyord fastnat lite extra. Det ena – vuvuzelaaktivism – avhandlade jag i lucka 18. Det andra, nazifobi, vill jag berätta om i dagens lucka:

Det märkliga ordet nazifobi blev jag bekant med i ett mejl från en läsare, riktat till mig som representant för ”ni i media”, som i ”ni i media som aldrig lyfter fram vänsterextremt våld”.

Om sanningen ska fram så orkade jag faktiskt inte svara på mejlet. Själva ordet nazifobi gjorde mig så innerligt sorgsen. Vilket sjukt ord! Fobier är irrationella rädslor och bara tanken att brevskrivaren därmed insinuerade bristande rationalitet bakom en fullt legitim rädsla för nazismen tydde på en rejält skruvad världsuppfattning.

Problemet var bara att jag såg ur vilken skev mylla hans skruvade tanke hade växt. Och det såg misstänkt mycket ut som att ”vi i media” var medansvariga.

Arkiv