Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

lucka 21Bakom luckorna i Ledarbloggens adventskalender ges goda tips på texter som förtjänar att läsas (igen). Kalenderluckorna är illustrerade av Joanna Andreasson.

Dagens lucköppnare: Thomas Gür, företagare och kolumnist på ledarsidan

I omstöpningen av Moderata Samlingspartiet till Nya Moderaterna förkunnades också att arbetsrätten inte behövde förändras. Regleringarna på arbetsmarknaden inte hade någon betydelse för ungdomars och invandrares relativt sett högre arbetslöshet och stora utanförskap, menade den dåvarande, och än så länge också nuvarande, partiordföranden Fredrik Reinfeldt.

Den här kolumnen från SvD:s ledarsida skrev jag då, för drygt tio år sedan, i augusti 2004, och framhöll att som riksdagsledamot hade Reinfeldt argumenterat för motsatsen. Riksdagsledamoten Reinfeldt hade rätt. Partiordföranden Reinfeldt hade fel.

Idag står vi i ett läge där problemen kring ungdomars och nyanlända migranters utanförskap på arbetsmarknaden fortfarande är i fokus. Nu börjar även Nya Moderaterna åter tala om behovet av att avreglera arbetsmarknaden och minska trösklarna för anställning.

Det blev en parantes på tio förlorade år för borgerlig politik. Tio år där problemen tilläts växa och anhopas, eftersom verkligheten förträngdes. Nu får nästa partiordförande hantera dem.

Arkiv