Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Miljöpartiet får två regeringsbetyg på en och samma dag. Det ena kommer från väljarna via Aftonbladets opinionsmätning där partiet backar 1,7 procentenheter till 5,8 procent. (Mest glädjande är dock att Vänsterpartiet backar -2 procentenheter till 4,2 procent.) Det andra kommer från LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som resolut förklarar att S klarar sig bättre i valrörelsen utan MP. OCh visst har han rätt. Ett tillväxtfientligt parti, som MP allt tydligare visat sig vara, kan inte sitta i en regering som menar sig vilja värna jobb och välstånd. Thorwaldsson säger att ett Sverige som blir politiskt otydligt riskerar ”investeringar och jobb”. Även han verkar ha noterat vad MP egentligen anser om jobbtillväxt.

Men det är inte bara MP som i kraft av regeringsparti har fått inflytande, även Vänsterpartiets ande svävar över regerandet och den fällda budgeten hade tydliga inslag av grov vänsterpolitik. Klokt vore om S nu skakar av sig både MP och V för att ta sikte på en valrörelse och eventuell regeringsställning i ”splendid isolation”.

Thorwaldsson har också helt rätt om samregerande mellan S och M, som av någon outgrundlig anledning ibland förs fram som optimal demokrati. ”S och M är svensk politiks motpoler och av demokratiska skäl är det viktigt att behålla det så”, säger LO-basen. Inte ens en borgerlig ledarskribent skulle kunna fånga det bättre.

Arkiv

Fler bloggar