Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Det dröjde inte länge förrän Stockholms rödgrönrosa majoritet höjde skatten. Man ska väl inte förvånas, ränderna går aldrig ur och så vidare, men det är klart att det fanns ett hopp om att Wanngård och gänget skulle låta bli. När ekonomin nu ändå såg rimlig ut. Eller, som Moderaternas Anna König Jehrlmyr sade i P4:

– Det är en synnerligen god ekonomi vi lämnar över, ett överskott på två miljarder. Det här är bara början skulle jag säga. Det är ett stort utgiftskalas man bjuder upp till och det kommer att bli Stockholmarna som står för notan.

Utgiftskalaset innebär just nu en höjning om 35 öre. Men finansborgarrådet Karin Wanngård flaggar redan nu för ytterligare höjningar kommande budgetår. Det innebär att vi kan vara hyfsat säkra på att det här kommer att hända. Det är inte som att någon kommer att hålla tillbaka henne, Wanngårds kompisar i stadshuset är snarare de som vill höja mer genast. Det är S som har tvingats upp till 35 öre, från sina i valrörelsen utlovade 15 öre. Hade MP fått sin vilja fram hade skatten höjts med 50 öre och om V hade fått hålla i taktpinnen hade vi redan varit uppe i 60 öre.

 

Stockholm är inte den enda kommunen som går mot utgiftskalas. I Malmö föreslår den rödgröna majoriteten 30 öre, men Feministiskt initiativ, som knep två platser i valet, vill gräva djupare i väljarnas fickor. Sydsvenskan skriver:

”Fi har inte haft tid och resurser att skriva ett budgetförslag. Deras enda förslag är att skatten ska höjas en krona per tjänad hundralapp nästa år. Alltså mer än tre gånger så mycket som de 30 öre den rödgröna majoriteten föreslår.

– Vi ser behov som inte har täckts, säger Katerin Mendez.”

Fi tror förmodligen att det visar på ambitioner, detta att föreslå en hel krona i höjd skatt. Men det här ser inte ut som ambitioner. När andra partier höjer skatten orkar de åtminstone formulera skälen i kalkyler och satsningar i en budget.

Så gör inte Fi. Deras budskap till väljarna är kort och gott: ”Lita på oss, vi vet massor av ställen där dina pengar behövs.”

 

Arkiv