Annons

Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Den som har besökt USA under senare tid vet att US Customs and Border Protection tar sitt arbete på allvar. Det är inte direkt så att man slinker förbi utan att bli kontrollerad.

Därför är det tänkvärt att följa den amerikanska debatten om behovet av en invandringsreform. Alla verkar eniga om en reform behövs, men oenigheten om vad den ska innehålla har lett till skyttegravskrig.

En av tvistefrågorna är vad som ska hända med de drygt 11 miljoner illegala invandrare som redan finns i USA. Att gripa och deportera alla dessa människor är varken genomförbart eller önskvärt, vilket de flesta amerikanska politiker inser.

Vi vet att de flesta av de illegala invandrarna har varit i USA länge, att de arbetar och bidrar till landets välstånd. I de två befolkningsmässigt största delstaterna, Kalifornien och Texas, utgörs nästan en tiondel av arbetskraften av illegala invandrare.

Ändå framställs det i den politiska debatten ofta som att de illegala invandrarna mest skulle vara en belastning för samhället. De beskrivs som ”kriminella” som inte bör få några rättigheter.

Amnestier för illegala invandrare som uppfyller vissa krav har beviljats tidigare, bland annat under president Reagans tid. Men i valstridens hetta har ”amnesti” förvandlats till ett skällsord, särskilt för vissa republikaner.

Enligt Republikanernas blivande majoritetsledare i Senaten, Mitch McConnell, bör en invandringsreform främst handla om att stoppa inflödet av illegala invandrare genom att ”säkra gränserna” och ”biffa upp” gränskontrollerna.

Han väljer, för att uttrycka det försiktigt, att förenkla och förminska problemet. För det första har gränsövervakningen mot Mexiko redan skärpts, vilket lett till att antalet personer som tar sig in denna väg minskat kraftigt. För det andra har uppskattningsvis en tredjedel av de illegala invandrarna tagit sig in i USA lagligt men sedan överträtt sina visum och stannat. Mer stängsel och gränskontrollanter skulle inte ha stoppat denna grupp.

Dessutom är det en väl så viktig fråga vad som ska hända med de illegala invandrare som redan finns i landet. Ska de jagas fram och utvisas eller ska de tillåtas att stanna? Om de ska tillåtas att stanna är det rimligt att detta sker under rättvisa och lagliga former, och att skötsamma personer prioriteras. Den nuvarande amerikanska situationen där vart femtonde skolbarn har minst en förälder som riskerar utvisning är inte hållbar.

Gränskontroller behövs, men det är oroväckande när mer av detta lanseras som en universallösning. Det som gjort USA framgångrikt är trots allt inte främst landets förmåga att utöva gränsövervakning, utan dess förmåga att skapa möjligheter för människor med olika bakgrund och förutsättningar.

Jonas Hellman är medgrundare av analysföretaget United Minds och bosatt i indiska Bombay.

Arkiv