Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I 60 år har The Women of the Year Awards delats ut i Storbritannien till framstående kvinnor. I år var en av mottagarna, i kategorin Outstanding Young Campaigner of the Year, Fahma Mohamed, en ung brittisk tjej som tillsammans med tidningen The Guardian har åstadkommit en kampanj mot kvinnlig könsstympning som varit tillräckligt stark för att nå utanför landets gränser och inhösta starkt internationellt stöd från exempelvis Nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Sverige är inte utan sina egna satsningar och kampanjer. Tidigare i år sattes problematiken på Östergötlands karta, bland annat tack vare ett regeringsuppdrag på hederstema hos Länsstyrelsen och frågan blev rejält omskriven (och även kritiserad) efter att Norrköpings tidningar ägnat frågan särskilt utrymme och omsorg.

 

Att frågan inte kan lämnas att bli löst med tiden är självklart. Ingreppen är ofta såpass stympande och allvarliga att det vore ett monmentalt svek att invänta spontana kulturförändringar. I en artikel i DN i somras beskrevs dessutom att det rentav kan vara väl optimistiskt att vänta på dem. Artikeln redogjorde för en studie som indikerat (studien var ej statistisk) att en tredjedel av alla familjer med bakgrund i länder där omskärelse är norm planerar att fortsätta med sedvänjan. Studien visade samtidigt att viljan inte var entydig, exempelvis beskrev många kvinnor en inre konflikt en känsla av press utifrån, en press som kändes som starkast när familjen besöker hemlandet under semestern.

 

I lägen då man känner press, men egentligen inte vill genomföra, kan det vara fullständigt avgörande om det finns stöd från andra. I Västra Götaland har man nu beslutat att det stödet ska finnas. Regionen aviserar krafttag mot könsstympning genom en utbildningssatsning som syftar till att rusta alla tänkbart berörda. Vårdpersonal, anställda inom skola och rättsväsende ska alla utbildas för att bättre kunna bemöta unga som redan har drabbats eller som är i riskzonen.

Gott så. Frågan kanske inte syns på ytan, men vi ska inte underskatta problematiken, än mindre överge de flickor som är drabbade av den. Det vore guld värt om någon rikstidning ville genomföra en kampanj motsvarande The Guardians, för att verkligen få upp frågan på dagordningen.

Det finns säkert många lämpliga frontfigur för en sådan kampanj, men den jag i första hand tänker på är Khadra Seerar, som redan har etablerat sig som stark och tydlig röst i debatten och som alla som är intresserade av könsstympningsfrågan, såväl nationellt som globalt, bör följa på Twitter.

 

Arkiv

Fler bloggar