Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Inför USA:s kongressval idag riktas blickarna mot Kentucky, en liten och annars inte särskilt betydande delstat (4,3 miljoner invånare). En orsak är att Republikanernas minoritetsledare i Senaten, Mitch McConnell, kandiderar till omval och att han åtminstone inledningsvis såg ut att vara hotad av Demokraternas motkandidat, Alison Lundergan Grimes.

För att ”rädda” Mitch McConnell har över 400 miljoner kronor satsas på kampanjer, varav huvuddelen har gått till negativa annonser där Grimes framställs som allierad med president Obama. Omvänt har över 200 miljoner kronor satsats på kampanjer för att få bort McConnell ur Senaten.

Beloppen är rekordstora och många i Kentucky beklagar sig över det bombardemang som de utsatts för.  Men kampanjmakarna hävdar att smutskastning av motståndaren är effektivt och nödvändigt.

Ett annat skäl till att Kentucky får uppmärksamhet är delstatens ”juniora” senator, Rand Paul, som allt mer förekommer i spekulationerna om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat 2016. Rand Paul avfärdas av många som ovalbar bland annat på grund av sin syn i säkerhetspolitiska frågor. Han vill att USA ska sluta bedriva krig i omvärlden och begränsa försvarsinsatserna till att i princip försvara landets eget territorium.

Om presidentvalet 2016 skulle stå mellan Hillary Clinton för Demokraterna och Rand Paul för Republikanerna kommer partiernas roller i säkerhetspolitiska frågor att kastas om. Hillary Clinton blir höken som vill att USA ska engagera sig militärt i omvärlden, medan Rand Paul blir duvan som motsätter sig militära medel.

Kan Rand Paul bli vald? Många inflytelserika republikaner i Kentucky vill inte tro det. Samtidigt verkar det troligt att när den republikanska primärvalsprocessen snart drar igång kommer Rand Paul att bli så kallad ”frontrunner”.

Mitch McConnell, som efter valet troligen blir Republikanernas majoritetsledare i Senaten, delar inte Rand Pauls åsikter i säkerhetspolitiska frågor. Det är svårt att han och Paul gillar varandra, men som partikollegor har de utvecklat ett resonemangsäktenskap. Under slutspurten av McConnells valkampanj var Rand Paul med på pressträffarna.

Varhelst Rand Paul dyker upp väcker han intresse, vilket gör att republikaner runt om i USA under valrörelser har velat frottera sig med Kentuckys 51-årige senator.

Huvudtipset är fortfarande att Rand Paul är för avvikande för att kunna bli Republikaneras presidentkandidat i nästa presidentval. Men bara det faktum att han lyfts fram som en av huvudkandidaterna förtjänar en reflektion. Vad händer om USA drar sig tillbaka från den världspolitiska scenen och väljer att spela en mindre aktiv roll? Det kanske inte är självklart att USA i framtiden vill ställa upp med militära medel och försvara demokratier som hamnar i knipa.

Jonas Hellman är medgrundare av analysföretaget United Minds och bosatt i indiska Bombay. Just nu är han i USA och följer valrörelsen.

Arkiv

Fler bloggar