Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Catharina Elmsäter-Svärd ger definitivt besked idag. Hon är inte intresserad av att leda Moderaterna, säger hon och det är svårt att hitta några dubbeltydiga kryphål i det hon säger:

– Nej, ett nej är ett nej. Jag har aldrig sett mig själv som partiledare, det är inte min ambition. Det kommer inte att bli svårt att hitta någon. Vi har flera som skulle kunna vara den vi söker.

 

Allt fler ögon riktas därmed mot Anna Kinberg Batra, enligt DN är det rentav så att det bara är hon som återstår eftersom ”Anders Borg, Tomas Tobé och Ulf Kristersson” sägs ha meddelat att de inte står till förfogande. Att Anders Borg har sagt nej är jag med på, men att de övriga två skulle vara helt borta ur leken är ingenting som jag har uppfattat. De får nog ta i på samma tydliga sätt som Elmsäter-Svärd innan jag ska bli övertygad.

Andra tänkbara kandidater som inte nämns lika ofta är Tobias Billström och Elisabeth Svantesson – båda dugliga ministrar. Förvisso kommer båda med lite bagage. Billström har bitvis varit kontroversiell, men har å andra sidan innehaft en av de svåraste ministerposterna man kan tänka sig längre än någon annan klarat av. Kanske faller han framför allt på att han är man? Svantesson har inte det problemet – och är därtill gediget kunnig inom några av de viktigaste framtidsfrågorna. Men i gengäld har hon religiöst bagage som kan försvåra. Å andra sidan är det ingen i den här leken som bara har fördelar, alla tampas ju med något bagage eller någon nackdel.

Nyligen lämnade för övrigt Ulla Hamilton Stockholmspolitiken. Kan hon därmed vara en bubblare på riksplanet? Ju fler som droppar av i ministergänget, desto mer relevant blir det att tänka i vidare cirklar.

 

Vad gäller könsaspekten kan ett tips till Moderaterna vara att inte stirra sig blind på att det måste bli en kvinna. Även om inga signaler syns nu så är det inte otroligt att även FP och KD byter ledare inom överskådlig tid. Inte heller är det otroligt att deras val landar på en kvinna. Då kommer det rentav vara en fördel att bryta av med en slips!

 

Arkiv

Fler bloggar