Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

I höst åker ett underrättelseförband, 250 svenska soldater, till Mali på FN-uppdrag. Sådana är ju exakt de uppdrag som Sverige ska engagera sig i, enligt våra politiker. Fredsbevarande, FN-mandat och med så låg risk som möjligt. Det som inte berättas är att på bara några månader har detta FN-uppdrag blivit det sjunde blodigaste någonsin, 30 FN-soldater har dött och nästan hundra har skadats.

Islamisterna ockuperar norra delen av landet men Frankrike intervenerade 2013 och tryckte tillbaks dem norrut. Trots detta minskar Frankrike sina trupper i norr, och istället ska alltså FN-styrkor stabilisera situationen i landet. I FOI:s utmärkta rapport om Mali målas en dyster bild upp med 300 000 människor på flykt enbart inom landet, en armé som brutit samman i fraktioner, den organiserande brottsligheten som växer sig allt starkare och det reella hotet från islamisterna. FN-uppdraget framstår med andra ord som både svårt och inte alls riskfritt.

Det ska bli intressant att se om även denna regering kommer försöka glida undan om de svenska soldaterna hamnar i strid, någon såras eller dör. Eller om de helhjärtat kommer stötta och ta ansvar för den trupp som Sverige skickat ut på uppdrag. Jag hoppas innerligt på det sistnämnda.

Arkiv

Fler bloggar