Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Stefan Löfvens ministerlista innehåller många överraskningar, men den stora gåtan torde ändå vara det stora antalet ministrar. Några titlar väcker mer frågor än de ger svar. Vi har numera, exempelvis, en Strategi- och Framtidsminister, en Gymnasieminister och en Folkhälsominister. Det är klart att det blir en del kohandlande när två partier ska samsas om regeringen, och att man kanske får uppfinna någon ny titel för att kunna blidka bägge parter – men hela 24 ministrar?

Det påminner om när Fredrik Reinfeldt presenterade regeringen efter valet 2010. Valet hade ju inneburit en del förändringar i partiernas styrkeförhållanden, och lösningen blev att skapa några nya ministerposter. Regeringen Reinfeldt II svällde således till 24 ministrar, inte heller då utan konstigheter. Då fick vi en Regionminister trots att det redan fanns en Landsbygdsminister, till exempel.

Då, hösten 2010, erinrade sig ledarsidan den gamle humoristen och Economist-skribenten C Nortcote Parkinson, och hans förutsägelser i boken ’Parkinsons lag och andra studier i administrationens konst’ (1958). Parkinson menade att det någonstans finns en gräns där en administrativ kropp blir för stor, och inte längre kan styra effektivt. Parkinsons beräkning om ’ineffektivitetskoefficienten’ satte ribban mellan 19,9 och 22,4 personer. Däröver inträder stagnation. Mycket riktigt blev Reinfeldt II en svag och närapå handlingsförlamad regering. Regeringen Reinfeldt I var förvisso också stor – det var ju ändå fyra partier som skulle samsas om makten – men höll sig till 22 ministrar, dvs inom Parkinsons gränsvärde, och var en av Europas mest reformstarka regeringar.

Frågan är möjligen vad som är orsak och verkan. Är det en för stor styrelse som ger ett svagt styre? Eller är det en maktlös situation som leder till en svällande styrelse?

Kanske var antalet ministrar i Reinfeldt II en återspegling av hur svag den regeringen var – som en funktion av det svajiga parlamentariska läget. Och kanske är mängden ministrar i dagens regering en återspegling av samma snåriga läge, fast värre. Regeringen Löfven har hur som helst ända sedan valnatten förutspåtts bli den svagaste svenska regeringen i mannaminne.

Se där en nöt för den svenska statsvetenskapen att knäcka.

Arkiv

Fler bloggar