Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

När vi journalister ställer frågan till nyutnämnda ministrar om de har några skelett i garderoben eller lik i lasten förväntar vi oss sällan att frågan ska tas bokstavligt. Nu visar det dock sig att Stefan Löfvens nya Strategi- och framtidsminister Kristina Persson (S) har minnen av att ”ha blivit ihjälslagen på 1300-talet som 19-åring”.

Det var 1997 i det granskande SVT-programmet Striptease som Persson berättade om sina ”tidigare liv”, påminner Expressen idag. För Striptease berättade hon om sina erfarenheter av djupmeditation där hon ” upplevt det som brukar betecknas som tidigare liv”.

”Jag fick väldigt starka minnen av nyföddhetstillståndet. Det var allt från att bli ihjälslagen på 1300-talet som 19-åring, till att vara fattig torparhustru i Finland på 1800-talet. Jag var man på 1900-talet också”, berättade Persson.

Striptease misstänkte att Kristina Perssons intresse för nyandlighet hade påverkat hur länsstyrelsen i Jämtland – Persson var landshövding – drev arbetslöshetsprojektet Tankekraft, som hade inslag av New Age.

Nu frågar sig vän av ordning om detta gör Persson olämplig som minister. Ledarsidan har kollat regelverket.

TV-licensen infördes först 1957. Som 19-åring på 1300-talet var man inte licenspliktig. Möjligen kan man ifrågasätta Kristina Perssons tid som ”man på 1900-talet”. Men eftersom Persson föddes 1945 (framtidsministern är äldst i regeringen) torde ”tidigare liv” knappast ha utspelat sig efter 1945, dvs 12 år innan licensens införande.

Kristina Persson är alltså lämplig som minister.

Arkiv