Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Viss energiförsörjning skulle förmodligen kunna utvinnas ur frenesin med vilken tolkningar av energiuppgörelsen mellan S och MP har kablats ut under dagen. Enligt Expressen har Stefan Löfven kört över Miljöpartiet.

Det låter ju som ett scenario som Jan Björklund skulle gilla, inte sant? Nähä. Björklund sammanfattning av den rödgröna enigheten är ”härdsmälta”, vilket inte låter så entusiastiskt. Och Svenskt Näringslivs reaktion är att det hela är ”oroande”.

”Det är oklart vad de är överens om”, sammanfattar Annie Lööf. Och ja, på sätt och vis är det kanske här vi har problemet. Eller snarare, det finns överenskommelser, men de är till sin natur såpass vaga och passiva att det hela inbjuder till tolkning. Det är därför Stefan Löfven kan beskriva uppgörelsen med att ”vi ska ha ett status quo-tänkande just nu”, medan Åsa Romson kan beskriva samma överenskommelse med orden: ”Flera reaktorer kommer att stängas under mandatperioden.

 

Den rimligaste sammanfattningen blir förmodligen att S och MP har enats om följande:

Kärnkraften? Vi får se.

Dock ser MP ut att ha ett trumfkort på hand i denna överenskommelse. Det är att man har tvingat S att lova att endast diskutera saken över blockgränserna om förhandlingens själva ambition är ”att ersätta kärnkraften med förnybar energi”.

Den ambitionen har S å andra sidan haft i många år.

 

Arkiv

Fler bloggar