Annons

Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Det verkar som den politiska nyhetsbevakningen ännu inte har anpassat sig till sakförhållandet att den kommande S+MP-regeringen har ett mycket svagt parlamentariskt underlag.

Just nu återges nyheten om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om att försöka införa en obligatorisk gymnasieskola för ungdomar under 18 år, som om detta skulle bli oavvisligen verkligt inom mandatperioden.

Men ser man till det parlamentariska underlaget är det inte säkert att förslaget ens kommer till utredningsstadiet. S och MP kan eventuellt få med sig Vänsterpartiet genom köpslagan. Dock är allianspartierna emot. Kvarstår Sverigedemokraterna. Jag har idag från ledande håll inom SD fått svaret att det skall väldigt mycket till avseende utformning och kompromisser på andra områden, för att den som svarade mig ”ens ska kunna tänka tanken”. Och eftersom S och MP sagt att de vägrar ha med SD att göra, har jag svårt att se hur den kompromissen skulle se ut.

 

Nu är inget av detta statsvetenskapens motsvarighet till hjärnkirurgi, utan enkel matematik. Och även om journalister inte alltid kan räkna, så kan givetvis Löfven, Fridolin och deras staber det. Frågan blir då varför man för fram ett sådant förslag. Min tes är att Löfven gett efter för MP genom att gå med på ett förslag som man från S vet att riksdagen kommer att fälla, i utbyte mot andra eftergifter från Fridolin & Romson. MP å sin sida vet att förslaget kommer att kvävas i sin linda, men vill framstå som att det gjort sitt yttersta i en hjärtefråga. Och så kan man skylla på SD och alliansen om man blir nedröstad.

Makt korrumperar och förväntad makt korrumperar i förväg.

 

Thomas Gür är företagare och fri skribent samt kolumnist på ledarsidan.

Du hittar hans kolumner här.

Arkiv