Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Maktskiftet i Stockholm är på många sätt tråkigt. Personligen har jag ett mycket högre förtroende för Alliansen i stadshuset än för landstingsborgarna, men folket ville annorlunda och behöll Filippa Reinfeldt & Co i landstinget, men sparkade ut Sten Nordin och hans gäng. Aj aj.

Men, om vi nu ska försöka hitta optimistiska ingångar i denna nederlagets stund – vad är i så fall den ljusa sidan med att Stadshuset byter färg? Tja, vad sägs om vetskapen om att vi därför slipper se Moderaterna genomföra ett av sina valfläskigare förslag – det om att göra förskolan gratis för alla femåringar.

 

Idén var även att göra förskolans femte år lite mer skollikt, för att tidigt hitta problem som dyslexi etcetera. Det kanske är bra, men varför samtidigt göra förskolan gratis? Kostnaden för förslaget beräknades till 200 miljoner årligen och beskrevs av socialborgarrådet Anna König Jerlmyr som en reform med ”störst effekt för dem som har små marginaler”.

Och jo, att slippa avgifter på uppemot 10 000 kronor är givetvis välkommet i alla småbarnsfamiljer, men samtidigt vet vi mycket väl att många familjer i Stockholm inte är i behov av denna hjälp, som förstås utsträcktes till långt långt fler än familjer med små marginaler. Att beskriva en reform som fördelningspolitik när den mest bara är kostsamt valfläsk imponerade föga. När den reformen dessutom inte har några effekter utöver att höja de offentliga kostnaderna, ja då undrar man vad det moderata med förslaget ens är.

Så, där har ni det. En ljuspunkt med att M förlorade makten i Stockholm är att vi slipper gratisåret i förskolan. Alltid något. Såvida sossarna inte hittar på något liknande det vill säga.

 

Arkiv

Fler bloggar