Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I skrivande stund vet vi inte valutgången. Några saker kan dock konstateras med utgångspunkt i Valun.

Oaktat valutgången i övrigt bör Annie Lööf och Centerpartiet lyftas fram som vinnare. De har hängt på gärdsgården många gånger under det gångna året och förtroendesiffrorna har släpat i marken, men under valrörelsens sista veckor har Lööf lyft sig i håret och verkligen utfört en imponerande bedrift. Hon har klivit fram och talat tydligt och klart i långt fler frågor än den hemtama näringsministerdomänen. Det har fungerat över all förväntan och för det ska Lööf ha ett erkännande och en applåd.

 

Av Valun att döma blir SD tungan på vågen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet skrapar inte ihop tillräckligt med röster för att ensamma utklassa Alliansen. Det är i linje med spelbolagens odds under de sista dagarna, då oddsen på en S+MP+V-regering har varit lägre än oddsen på en koalition mellan bara S och MP i ensamt majestät.

Detta är en rejäl huvudvärk för Stefan Löfven. Om S etablerar att en koalition med Vänsterpartiet är något normalt för socialdemokratin så påbörjar man ett nytt kapitel för svensk vänster. Ett kapitel där många av de mittenväljare som hittills har betraktat S som naturlig hemvist kommer att känns sig tvungna att kliva över till de socialliberala borgerliga alternativen för gott eftersom man helt enkelt inte kan acceptera ett V i regering.

Detta är inte en positiv utveckling för Socialdemokratin, men kan däremot betraktas som ett halmstrå att klamra sig vid för en framtida borgerlighet.

Arkiv

Fler bloggar