Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Alliansen inväntade Socialdemokraternas valmanifest. När det väl var levererat och inga svårhanterade överraskningar på försvarsfronten hade kunnat konstateras slängde man snabbt ut en påtår på de egna löftena. Det är inte en påtår som släcker någons törst, snarare handlar det om summor som liknar felräkningspengar. Summor som egentligen bara kan sägas syfta till att göra det möjligt för Alliansen att säga ”vi satsar mer på försvaret” och ha, well, rätt.

2010 lanserade Fredrik Reinfeldt det så kallade 5-miljarderstestet. Så här lät det:

”Socialdemokraternas taktik är att prata om sina miljoner och dölja sina miljarder. För att visa det ska jag nu genomföra 5-miljarderstestet på socialdemokratins budget. Vilka enskilda budgetposter i dess budget är större än 5 miljarder? ”Satsningar” som bara uppgår till miljoner är inga satsningar, förklarade han i kammaren och gick därefter igenom Mona Sahlins olika satsningar och dömde ut dem då nästan ingen av dem nådde upp till 5 miljarder.”

 

Idag läser vi på DN Debatt att Alliansen ökar anslagen till försvaret. Ytterligare 1,3 miljarder kronor över hela den kommande mandatperioden rör det sig om. Vi kan ju omedelbums konstatera att det knappast är en satsning som klarar Reinfeldts 5-miljarderstest, men det är ju åtminstone en satsning i miljardklassen. Eller?

Nej, så kan man inte heller säga. För alldeles nyligen lärde jag mig att man inte ska slå ihop utgifter eller satsningar över flera år. Således: Anslagsökningarna vi talar om är på 100 miljoner kronor 2014 samt 300 miljoner kronor per år 2015–2018.

Ganska långt ifrån 5-miljarderstestet, om man säger…

 

Arkiv