Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Vi lovar nära nog ingenting i den här valrörelsen, sade Fredrik Reinfeldt vid presskonferensen som föregick dagens tal i Stockholm.

”Inspirerande!”, kommenterade Aftonbladets Jonna Sima på Twitter och lät därmed syrligt förstå att inget utom en rejäl utgiftslista finner nåd på den S-märkta ledarsidan.

Men utrymmet för utgifter är begränsat. Det konstaterade ledarsidan efter lite addition av Migrationsverkets utgifter häromdagen och samma kärva budskap återkom i Reinfeldts tal. Liverapporterat i SvD här och sändning i SVT här.

 

Reinfeldt skildrade en orolig, mordisk och sekteristisk värld där många flyr våld och förtryck och vädjade till svenska folket att inte stanna vid att förfasa sig framför tv:n, utan också ha tålamod och öppna sina hjärtan när flyende människor knackar på vår dörr. Det är ett viktigt samband att lyfta fram, i ansträngda lägen riskerar spänningar annars att uppstå, som statsministern också påpekade.

Samtidigt ifrågasatte moderatledaren de politiker som i detta läge gör valfläskiga utfästelser som saknar täckning.

– Vårt ansvarstagande är aldrig kortsiktigt och vi vågar säga det till väljarna innan de går till valurnorna, förklarade han.

 

Sant. Reinfeldt stack inte under stolen med att situationen innebär kostnader i Sverige. Det är en föredömlig tydlighet som överlag har varit Moderaternas stora styrka under de här åren – man har aldrig fegat att erkänna när läget är tungt.

Det är sannerligen inte många politiker som ställer sig i en valrörelse och meddelar att valfläsket uteblir på grund av resursbrist. Den sortens raka rör behöver vi mer av. Samtidigt finns fortfarande frågan om hur de budgetgropar vi redan nu ser ska hanteras, där återstår svar från partierna som väljarna kan få ta ställning till.

 

För Moderaternas del kan svaret komma snart, åtminstone om man ska tro Reinfeldts svar på direkt fråga från SvD:s Göran Eriksson idag. På frågan om det kommer ”krävas besparingar för de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet”, svarade Reinfeldt att ”Vi får återkomma till det nästa vecka”, vilket lär betyda i samband med budgetöverläggningar på Harpsund.

Arkiv

Fler bloggar