Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

ALMEDALEN ”50-miljardersfrågan”. Det är vad alliansen kallar riksdagsvalets viktigaste vägskäl. Hur mycket jobb och hur mycket intäkter till det offentliga blir det med alliansens politik, och hur mycket blir det med oppositionens?

Det är Stefan Löfvens och Socialdemokraternas dag här på söndagen i det regniga Almedalen, men alliansen påminner i en ny rapport att det inte är Socialdemokraterna själva som kommer att utforma politiken vid ett eventuellt maktskifte i höst. En S-ledd regering kommer att innehålla inslag av både miljöpartistisk och vänsterpartistisk politik. Det är upphovet till begreppet 50-miljardersfrågan.

Utgångspunkten är att alliansens politik har lett till drygt 250.000 nya jobb sedan 2006, vilket i sin tur har ökat skatteintäkterna med cirka 40 miljarder kronor. Alliansen räknar med att ytterligare 350.000 jobb ska kunna växa fram till 2020, med samma ekonomiska effekt, om alliansen får fortsatt förtroende av väljarna.

Alliansens beräkningar pekar på att Sverige skulle förlora mellan 70.000 till 140.000 jobb under kommande mandatperiod om de rödgröna vinner makten. Detta skulle leda till 30 till 60 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

Man kan tycka att det är små skillnader mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Men valet handlar inte om småbelopp eller växelpengar. Det handlar om resurser i 50-miljardersklassen.

En rödgrön regeringspolitik skulle förstås slå mot jobben på flera sätt. Det skulle bli dyrare att anställa och bli högre marginalskatter, till exempel. I ett värsta scenario finns också en arbetstidsförkortning med i paketet – MP och V (och även FI) vill precis som LO sänka arbetstiden.

I motsats till vad Löfven har påstått kommer en S-ledd regering att leda till skattehöjningar för vanligt folk. Vänsterpartiet vill höja inkomstskatterna med sammanlagt över 15 miljarder kronor på inkomster över 30.000 i månaden, något som skulle innebära att 1,7 miljoner löntagare skulle drabbas av höjd skatt. Miljöpartiet vill höja inkomstskatterna med 5 miljarder kronor på inkomster över 40.000 kronor i månaden – vilket exempelvis skulle drabba runt 9.000 högskolelärare, 25.000 läkare och 12.000 tekniker och ingenjörer, enligt Rut:s siffror.

Så ser verkligheten ut för Löfven. MP och V kommer att få avgörande inflytande i en Socialdemokratiskt ledd regering. Höstens val ställer valmanskåren inför en 50-miljardersfråga.

Inte nog med att det regnar i Almedalen på Löfvens dag. Nu regnar alliansen på hans parad också.

Arkiv