Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Om det finns en sommardebatt som är evig så är det den om sommarkatter. År ut och år in har vi kunnat läsa dem – debattartiklarna och insändarna som vädjar till folk att inte skaffa sig en kattunge att ha bara över sommaren, för att sedan överge det lilla livet när skolstart och höst står för dörren.

Centerpartiet föreslår nu att djurskyddslagen ska kompletteras med en förbudsparagraf om att överge husdjur. Det tycker jag är en utmärkt idé. Centern resonerar kring fängelsestraff eller böter och där ter sig kanske böter som det rimligare valet, men hur allvarligt ett fall är kan ju också variera lite beroende på hur situationen är. En del djur förvildas, men klarar sig, medan andra som överges faktiskt inte över huvud taget har möjlighet att göra annat än att dö och i det senare fallet kan handlingen definitivt anses mycket grym.

 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, kommenterar förslaget så här i Aftonbladet:

– Det är fråga om att skicka en tydlig signal. Ansvaret för ett djur har du så länge du är innehavare av det. Du är det vare sig det är trendigt, roligt, spännande, barnen tycker det är kul och så vidare. Och vill du inte vara det får du göra dig av med det genom att skänka, sälja eller i worst case – göra något annat.

 

Det är inte konstigare än vad varje förälder säger till barnen när de tjatar om att få en katt eller hund. Du får en, men då är det ditt ansvar att ge mat/tömma lådan/gå ut och gå. Samma sak bör samhället säga till alla vuxna individer. Att skaffa djur är att påta sig ansvaret för detta djurs välfärd. Missköter man det ansvaret bör det finnas påföljder.

Arkiv