Annons

Ledarbloggen

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl

Janerik Larsson friSvD-läsarna kommer nu att få möjlighet att läsa bloggen Larsson läser – med fokus på internationella utblickar. Du har ju varit återkommande op-ed-skribent på ledarsidan under det senaste året. Kan du berätta, vem du är, vad gör du och vad har du gjort tidigare?

– Jag är journalist men har arbetat som informatör och företagsrådgivare. Nu kopplad till kommunikationsföretaget Prime och tankesmedjan Timbro, till hösten 2010 vice VD på Svenskt Näringsliv. Stora Journalistpriset 1980… så jag har varit med ett bra tag…

Obekräftade påståenden gör gällande att du är den person i Sverige som hinner läsa flest medier. Kan du bekräfta det?

– Svårt veta exakt men jag är en passionerad mediekonsument och har varit det i decennier. Denna åkomma har intensifierats med internet. Läser mest anglosaxiska medier dock.

Vad kan SvD-läsarna förvänta sig att hitta på din blogg?

– Förhoppningsvis spännande och intressanta lästips, kommentarer och minianalyser av sådant som händer jorden runt – speglade i det jag läser.

Varför vill du blogga på svd.se?

– Jag har alltid gillat att förse vänkretsen med tips om intressanta artiklar och nu blir onekligen den kretsen kraftigt utökad.

Du följer amerikanska medier och samhällsdebatt i minst lika stor utsträckning som den svenska. Vad är de mest signifikanta skillnaderna mellan ländernas respektive debattklimat?

– Det finns av naturliga skäl mycket mer att välja på i anglosaxiska medier inte minst nu med bloggar etc. Jag tycker att denna mångfald gör inte minst amerikanska medier mycket intressanta. Mellanårsvalet i USA i november och presidentvalet 2016 står högt på min bevakningslista liksom det brittiska parlamentsvalet sannolikt i maj 2016. Folkomröstningen om Skottland i september i år intresserar mig lika mycket som det svenska riksdagsvalet.

Vad tror du att vi kan förvänta oss inför den återstående valrörelsen?

– Jag tror att det kommer finnas ett internationellt medieintresse mot bakgrund av att alliansregeringen av många setts som ett föredöme genom att den effektiviserat statens roll och fortsatt de reformer som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar genomfört under senare decennier. Min förhoppning vad gäller den helt svenska valdebatten kanske är fåfäng, men jag skulle hoppas på mycket mera rationalitet.

På vilket sätt?

– Svensk ekonomi är avhängig av framgångsrika företag och inte bara av att staten har pengar i statskassan. Svensk konkurrenskraft utmanas av en högt värderad krona och av att många andra länder i vår globaliserade värld nu vässar sig och blir svåra konkurrenter också på områden där konkurrensen tidigare varit mindre tuff. Det är den verkliga debatten om jobben – en debatt som jag nu tycker är ganska beklämmande i sin ytlighet. Vi lever i en mycket tuffare värld än vad de flesta svenskar tycks tro – eller åtminstone politikerna… Jag skulle gärna se mycket mera ärlighet och med fokus på de verkliga framtidsfrågorna – frågor som politikerna bara har ganska lite att säga till om i.

Bloggen Larsson läser hittas på webbadressen blog.svd.se/larssonlaser .

Arkiv