Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Frederick Federley (C) placerades av partimedlemmar på tredje plats på EU-valsedeln. C-väljarna ville däremot något annat. När röster och kryss har räknats visade det sig att Federley fått förtroendet att företräda dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. 32 844 väljare har kryssat för Fredrick Federley. Det är onekligen en imponerande valrörelse och fel fick alla de som påstod att ”Något sådant går ju bara inte”. ”Det har aldrig hänt”, och så vidare.

När TT, efter att resultatet tillkännagivits, intervjuade Federley var förvåningen möjligen lite väl tydlig. Den blivande parlamentarikern fick apropå sittande Kent Johanssons förlorade post, frågan ”Varför tog du hans plats? Var det inte litet taskigt?” Federley svarade artigt, men kunde lika gärna ha förklarat att platser i diverse parlament inte är något man tar sig, de tilldelas dem som väljarna hyser förtroende för. Att driva en personvalskampanj och göra det så väl att en lejonpart av väljarna också lägger sin röst på kandidaten är en demokratisk triumf. Det är, och ska vara, väljarna som utser sina företrädare inte partikommittéer. Med Federleys framgång har personvalet blivit lite starkare. Utmärkt!

Arkiv