Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Av Valun att döma seglar Piratpartiet ut ur Europaparlamentet. Det är tråkigt, men kanske är det så att ett valår inte kan rymma hur många specialiserade ”enfrågepartier” som helst. Om integriteten och nätfrågorna var förra valets ”flavour”, så är feminismen och migrationsfrågorna tydligen årets mest populära enfrågesmaker.

Piratpartiet har varit en intressant och udda fågel i den svensk-europeiska partifaunan. Det märktes inte minst häromdagen i SVT:s kandidatutfrågning när samtliga övriga partier överträffade varandra i prat om grisar och djurskydd. Förvisso inte ointressanta frågor, men frågan diskuterades märkligt länge med tanke på att enigheten var i det närmaste total. Där och då kändes det som en frisk fläkt när ordet överlämnades till PP:s Christian Engström. Han hade kunnat falla in i kören, men uppenbarligen gjorde han istället bedömningen att det inte behövdes fler debattörer i grisfrågan. Vi fokuserar på de mänskliga rättigheterna, förklarade han kort och sparade därmed sin taletid till det han och PP anser viktigaste.

 

Helt enkelt. Aldrig har ett enfrågeparti (man bör dock konstatera att PP:s ”enfråga” har gott om grenar och dimensioner”) varit så konsekvent som detta. Det är ett fokus man måste respektera.

Arkiv