Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Ojoj. Det är inte utan att man undrar vilka vallokaler SVT stod utanför egentligen. Den slående skillnaden mellan Valun och det faktiska utfallet förvånar. Att Sverigedemokraterna brukar bli undermätta skrev jag tidigare ikväll, men den här diffen var betydligt mer omfattande än vad jag kunnat föreställa mig. Det visar sig också att Fi fått en smula glädjekalkyler, om än inte så överdrivna att man fann sig utan mandat. För mandat blir det. Ett till Fi och två till SD.

När det gäller Sverigedemokraterna är framgången oväntat stor. Förvisso var det väntat att de skulle rycka fram, men att det skulle bli så här mycket, på okända och ganska okarismatiska kandidater dessutom, är lite av en skräll, men samtidigt en skräll som följer den europeiska utvecklingen. Och man får ju säga att det ser betydligt värre ut ute i Europa på den här fronten.

 

Såväl MP som Fi får finna sig i något mindre häpnadsväckande resultat än i Valun, men behöver förstås inte hänga läpp för det. För Miljöpartiets del blir det ytterligare ett mandat och – kanske det psykologiskt mest viktiga – man slår Moderaterna och blir andra största parti efter Socialdemokraterna. De senare lyckas dessutom med en skälvning kravla sig över sitt förra valresultat och går plus 0,1 procent. Som resultat betraktat är det inget att hänga i julgranen, men mycket handlar förstås om vilka segrar man kan kamma hem och för Stefan Löfven är det ändå viktigt att kunna säga att S bättrade på sig sedan sist.

 

För Folkpartiets del blir kanske lärdomen den att Marit Paulsen-effekten är över. FP förlorar ett mandat och 3,7 procent och går ner till, i skrivande stund, 9,8. I SVT:s valvaka tyckte jag mig dessutom se en grafik flimra förbi över hur väljarna ställer sig till frågan om utträde ur EU, och av grafiken att döma är det något fler som önskar sig utträde i år än sist. I ett val med sådana stämningar är det förstås svårt för vårt mest Eu-vänliga parti att gå framåt.

Centerpartiet och Kristdemokraterna kan andas ut – de kanske mest förlusttippade partierna lyckas hänga kvar och till och med gå lite plus, om än inte tillräckligt för några ytterligare mandat.

 

För Moderaterna är detta en rallarsving av en magnitud som man inte upplevt på mycket länge. ”Tungt att vara regeringsparti”, säger Fredrik Reinfeldt själv. Och visst, det är väl sällan en draghjälp att ha suttit länge. Men den situationen kommer inte vara annorlunda i höst. Regeringsparti kommer Moderaterna vara under hela den fortsatta valkampanjen inför valet i september. Så frågan är hur M ska bära sig åt för att övertyga väljarna om att det finns kraft och lust kvar i det moderata partiet. När Fredrik Reinfeldt nyss talade på den moderata valvakan var det lite av en ny situation för honom. För M-ledaren har valvakor hittills varit muntra tillställningar. Frågan är hur han ska se till att få en roligare fest i höst.

Arkiv