Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Idag är det dags. Dags för alla er som ännu inte lagt en röst att pallra er iväg till vallokalerna. Känns det meningslöst? Tja, jo. På ett sätt är det kanske det. En röst är förstås bara en. Mycket sällan är det din och bara din röst en valutgång hänger på. Men grejen är ju att fler än du känner så och om vi motar er känsla och ersätter den med en känsla av demokratisk plikt så stärker vi också demokratin som helhet.

 

Men varför verkar det alltid som att Europaparlamentsvalen håller sig med olika George Orwell-teman? Det förra hade övervakningstema – ett tema som förvisso inte är överspelat i år heller.  Med 2014 års val tillkommer också ett nytt Orwellskt tema – nu kör vi Grisfarmen för hela slanten. Det regnar hashtags (#betaltförknorren, #grislöftet, #grisriot) och öppna brev om grisar och deras knorr. Ebba Busch-Thor har skrivit till danske jordbruksministern och Fredrick Federley slängde visst iväg ett brev till Åsa Domeij på Axfood också.

Man får sannerligen hoppas att Orwelltrenden bedarrar. Om inte är risken överhängande att vi får tema inbördeskrig i Spanien lagom till nästa parlamentsval.

Det är för övrigt ytterligare ett skäl att lyfta skinkorna från soffan idag. Man kan skratta åt plattityden, men under den ligger en sanning. EU var och är en union för fred. Ska den fortsätta vara det krävs det att vi är med och formar den.

Arkiv