Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Aftonbladets politiska redaktör Karin Pettersson skrev i tisdags att Sverige behöver färre miljardärer. Hmm… Det är, av allt att döma, precis tvärt om. Bland svenska miljardärer återfinns grundarna av ett antal företag som i dag sysselsätter tusentals medborgare. Att från S-håll problematisera upphovsmakare till tusentals jobb i samma stund som man skyller borgarna för att helt sakna jobbpolitik, känns sådär… Enligt författaren till boken Fattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi (Ekerlids) Peter Söderman, har 85 % av Sveriges miljardärer blivit förmögna genom att de (eller tidigare släktingar) grundat framgångsrika företag. Han ger några exempel:

Clas Ohlson: 2 000 jobb

PEAB Sverige: 7 000 jobb

Nilson Group: ca 1 000 jobb

Trioplast: ca 1 000 jobb

Gekås: ca 800 jobb

Epsilon: över 1 500 jobb

Det är nu inget nytt att vänstern ogillar rikedom i allmänhet och rika företagare i synnerhet. Men borde inte deras kärlek till arbetstillfällen övertrumfa aversionen mot företagandet?

Arkiv