Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Saudiarabien är landet där antalet avrättningar är så omfattande att det lider brist på bödlar med önskad hantverkskunskap. Saudiarabien är landet där en kvinna som kör bil anses utföra en förbjuden handling. Saudiarabien är landet där en kvinna behöver sin vårdnadshavares signatur om hon vill lämna landet eller studera, där rörelsefrihet är ett begrepp reserverat för män. Saudiarabien är landet där det framstår som progressivt att låta kvinnor rösta i lokala val. Vi talar om ett land där kvinnor retuscheras bort ur Ikea-katalogen, ett land där yrkesarbetande kvinnor är så provocerande att det uppstår kampanjer som manar till sextrakasserier av kassörskor.

 

Detta land har i dagarna kritiserat Norge för dess brister i respekt för mänskliga rättigheter. Ja, ni läste rätt. Under en FN-hearing nyligen fick Norge sina fiskar varma när gulfstaten förklarade att i Norge skyddas inte de muslimska medborgarna tillräckligt, särskilt inte kvinnorna. Vidare menade Saudiarabien att Norge skyndsamt borde göra det illegalt att kritisera religion och profeten Muhammed. De egalitärt lagda saudierna uttryckte också oro över att Norge inte fördelar sina rikedomar tillräckligt jämnt över befolkningen.

Norges utrikesminister kommenterade saken med följande:

– Det är paradoxalt att länder som inte stödjer grundläggande mänskliga rättigheter har inflytande på rådet, men så är det med FN.

 

Ja, så är det med FN ja.

 

 

 

 

 

Arkiv